‘I guess I’m just a sick guy.’  Verfilming van Brett Easton Ellis’ gelijknamige meesterwerk over de mateloosheid van de typische jaren tachtig-yup.  American psycho ontstijgt het tijdperk van de jaren tachtig, met z’n nouveau riche Wall Street-jongens en hun obsessie met statussymbolen.

De wellustige bankier Patrick Bateman (Christian Bale) lijkt in het eerste opzicht de perfecte man: hij is knap, intelligent en verdient veel geld. Hij mag dan wel door zijn uiterlijk geobsedeerd zijn, voor zijn omgeving lijkt hij een normale man. Bateman houdt er een voor zijn omgeving minder zichtbare hobby op na: misselijkmakend sadistische moordpartijen. De politie vermoedt niets van zijn slachtpartijen, tot een detective lucht krijgt van zijn daden…

Aanvankelijk weigerden uitgeverijen het werk, toen het uiteindelijk verscheen was de controverse zoals verwacht gigantisch. Hoe kun je als vrouwelijke regisseur een film maken over geweld jegens vrouwen?” werd Mary Harron tijdens de productie van American psycho keer op keer gevraagd. Haar tegenvraag: ‘’Kunnen dan alleen mannen films over geweld jegens vrouwen maken?”