image Female Fighters: Enamorada (1946) image Styx

Brazilian Queer Cinema: Hard Paint (2018)

Regisseur: Filipe Matzembacher, Marcio Reolon
Met: Shico Menegat, Bruno Fernandes, Guega Peixoto
Gesproken taal: Portugees
Ondertiteling: Nederlands
Info: 2018 | 118 min.
Reserveren: 020-2232416 | info@uitkijk.nl

Hard Paint

Hard Paint (Tina Bruta) speelt zich af in Porto Alegre, Brazilië. Het integere portret van de jonge queer Pedro, die weinig buiten zijn appartement komt en als ‘NeonBoy’ geld verdient met dansoptredens voor de webcam, is een belangrijk tegengeluid in het steeds meer homofobe Brazilië. Op 9 en 12 januari vertonen wij deze film met een korte inleiding vooraf.

Ondanks dat de beeldresolutie niet altijd perfect is, weet Pedro – terwijl hij zichzelf transformeert tot NeonBoy – het verlangen van zijn kijkers te vangen. Langzaam doopt hij zijn vingers in potten met gekleurde neon-verf en smeert de gekleurde strepen over zijn naakte lichaam. Glinsterend in het donker voert NeonBoy de bevelen van zijn volgers uit, tot een van hen met hem afspreekt in een privé-chatroom in ruil voor geld.

Hoewel de elegante beelden van Hard Paint ons haast wegvoeren van de echte wereld, is de film uiteindelijk duidelijk opgedragen aan de mensen die alles behalve profiteren van de realiteit van het homofobe Brazilië. Hard Paint was de winnaar van de Teddy Award 2018; de officiële award voor de beste queer-speelfilm op de Berlinale.