image South Africa & Film: Come Back, Africa

The (Fe)male Gaze: Men By Women

 In het kader van Internationale Vrouwendag (8 maart) organiseert Filmtheater de Uitkijk een reeks over The Female Gaze, waarbij de wereld wordt bekeken door de ogen van vrouwelijke regisseurs. 

We besteden aandacht aan de tot op heden achtergestelde positie van de vrouw op cinematografisch gebied, zowel vóór maar vooral ook áchter de camera. De drie uitgekozen films tonen op het eerste gezicht een vrij paternalistisch beeld van de wereld, maar wie verder kijkt valt echter de kritische blik tegenover man/vrouw verhoudingen op. Deze blik loopt als een rode draad door de drie films, die soms werden weggezet als vrouwonvriendelijke films. Hoe kun je als vrouwelijke regisseur een film maken over geweld jegens vrouwen?” werd Mary Harron, regisseur van American Psycho tijdens de productie keer op keer gevraagd. Haar tegenvraag: ‘’Kunnen dan alleen mannen films over geweld jegens vrouwen maken?”

 

► Vrijdag 3 & 17 maart: Strange Days (35 mm)
Strange Days is misschien wel de beste film die je nog nooit gezien hebt. De film speelt zich af in een fictief 1999, waarin een hedonistisch Amerika op het punt staat zichzelf te verscheuren. Bigelow geeft ons met Strange Days de kans om te zien door de ogen van de ander, en won hiermee (vooralsnog als enige vrouw) een Oscar voor beste regisseur.

 

► Vrijdag 10 & 24 maart: American Psycho (35 mm)
‘I guess I’m just a sick guy.’ Verfilming van Brett Easton Ellis’ gelijknamige meesterwerk over de mateloosheid van de typische jaren tachtig-yup. American psycho ontstijgt het tijdperk van de jaren tachtig, met z’n nouveau riche Wall Street-jongens en hun obsessie met statussymbolen.

 

► Vrijdag 31 maart: Green Street Hooligans
De verheerlijking van geweld is zelden op zo’n menselijke manier naar voren gebracht. Regisseuse Lexi Alexander duikt in de subcultuur van de Britse voetbalclub West Ham United. Green Street Hooligans is een verhaal over vertrouwen, oprechtheid en de consequenties van het leven op de rand.

Voor meer informatie over de films en voor het reserveren van tickets klikt u op de films in het overzicht rechts op de website of volgt u het evenement op Facebook

t i c k e t s: regulier 10 | korting 8,50 | Cineville gratis

Filmladder
Maandag 27 maart
Dinsdag 28 maart
Woensdag 29 maart
Donderdag 30 maart
Vrijdag 31 maart
Zaterdag 1 april
Zondag 2 april
Maandag 3 april
Dinsdag 4 april
Woensdag 5 april
Vrijdag 7 april
Zondag 9 april
Donderdag 13 april
Vrijdag 14 april
Zondag 16 april
Donderdag 20 april
  • 21:00 - Cry Freedom
Vrijdag 21 april
Zondag 23 april
Vrijdag 28 april
Zondag 30 april
Donderdag 4 mei
Newsletter