image Black Panther image Der Hauptmann

Djam

Regisseur: Tony Gatlif
Met: Daphné Patakia, Simon Abkarian, Maryne Cayon, Kimon Kouri
Gesproken taal: Grieks, Frans, Engels
Ondertiteling: Nederlands
Info: 2017 | FR | 97 min.

Djam

Djam, een vrijgevochten Grieks meisje, wordt naar Istanbul gestuurd voor een motoronderdeel, waar ze een hulpverlener zonder geld en papier te hulp schiet; een reis vol afdwalingen, toevallige ontmoetingen en muzikale intermezzo’s volgt.

Djam, een vrijgevochten Grieks meisje, woont met haar stiefvader – ex-zeeman – Kakourgos en haar tante op het eiland Lesbos. De taverna die ze daar runnen is vanwege de economische crisis bijna failliet. Omdat Kakourgos in de buurt wil blijven vanwege de deurwaarders stuurt hij Djam naar Istanbul om een motoronderdeel voor hun boot te vinden. Daarbij hoort ook een omweg langs het ouderlijk huis van haar overleden moeder waar nog een collectie vintage elpees met Rebetiko-muziek ligt die ze moet oppikken. Kakourgos is groot fan van deze Griekse muziekstijl, ook wel de ‘Griekse Blues’ genoemd.

In Istanbul ontmoet ze Avril, een Franse vrouw die het nobele plan had de vluchtelingen te helpen, maar haar geld en papieren is kwijt geraakt. Djam ontfermt zich over haar en samen vertrekken ze op reis terug naar Griekenland en Lesbos, een reis vol afdwalingen, toevallige ontmoetingen en muzikale intermezzo’s. De route die ze volgen over land wordt ook vaak gebruikt door Syrische vluchtelingen. Ze komen er geen tegen, maar graffiti en opgestapelde reddingsvesten zijn de stille getuigen.

De Frans-Algerijnse regisseur Tony Gatlif, vooral bekend van zijn films over de Roma-cultuur, schreef zelf het scenario voor deze ode aan het leven, vrijheid en muziek.

Filmladder
Wednesday 25 April
Thursday 26 April
Saturday 28 April
Sunday 29 April
Monday 30 April
Tuesday 1 May
Wednesday 2 May
Sunday 6 May
Tuesday 8 May
Wednesday 9 May
Sunday 13 May
Tuesday 15 May
Wednesday 16 May
Sunday 20 May
Tuesday 22 May
Sunday 27 May
Tuesday 29 May
Newsletter