image Drieluik: Aparajito (1956) image Simulacrum x Uitkijk: Fire at Sea

Drieluik: The World of Apu (1959)

Regisseur: Satyajit Ray
Met: Soumitra Chatterjee, Sharmila Tagore, Alok Chakravarty, Swapan Mukherjee
Gesproken taal: Bengaals
Ondertiteling: Engels
Info: 1959 | IN | 107 min.

The World of Apu

Met de Apu-trilogie vertelt regisseur Satyajit Ray op liefdevolle en poëtische wijze het coming of age verhaal van de jonge Apu, tegen de achtergrond van het alledaagse, vaak moeizame leven van een doodgewone, arme Indiase familie.

In het laatste deel van de Apu-trilogie is onze hoofdpersoon werkloos en droomt ervan in de toekomst schrijver te worden. Een schoolvriend haalt Apu over mee te gaan naar een bruiloft, wat zijn leven zal veranderen. De bruidegom blijkt een psychische stoornis te hebben, waardoor het huwelijk wordt afgelast. Volgens een Hindoeïstische traditie moet de bruid, Aparna in hetzelfde aangewezen uur trouwen, anders zal ze altijd ongetrouwd blijven.

Na twijfel, stemt Apu in om met aparna te trouwen. Terug in Calcutta blijkt een liefdevolle relatie op te bloeien. Echter, Aparna sterft terwijl ze bevalt van hun zoon en Apu vertrekt uit Calcutta, gek van verdriet terwijl hij zijn zoon Kajal als schuldige ziet. Kajal laat hij achter bij zijn schoonouders, maar na een lange periode van onverschilligheid ten opzichte van wereldlijke verantwoordelijkheden, vindt Apu de kracht om terug te keren naar de wereld.