Donkere, stilistische thriller van David Fincher en een van de grote knallers van de jaren negentig. Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema ‘de zeven hoofdzonden’ met elkaar verbonden zijn.

Twee moordslachtoffers worden gevonden, beiden zijn zwaar toegetakeld en zonder enige genade van het leven beroofd. Elke moord blijkt een van de zeven dodelijke zonden uit te beelden: ijdelheid, hebzucht, lust, afgunst, vraatzucht, woede en luiheid. Twee zonden, twee moorden. Dat betekent dat er nog vijf zijn te gaan: vijf mensen die op een vreselijke, sadistische wijze zullen sterven.

Twee rechercheurs openen de jacht: ervaren William Somerset (Morgan Freeman) en groentje David Mills (Brad Pitt). Ze duiken in de duistere, angstaanjagende wereld van een psychopaat die zichzelf ziet als het Zwaard van God. De twee mannen zetten alles op alles om de levensgevaarlijke gek te vinden.