image Black Panther image Eye Catchers: A Swedish Love Story

Eye Catchers: Abre los ojos

Regisseur: Alejandro Amenábar
Met: Chete Lera, Eduardo Noriega, Penélope Cruz
Gesproken taal: Spaans
Ondertiteling: Engels 
Info: 1997 | SP, FR, IT | 117 min.
Vertoning: 26 juni, 24 juli

Abre los ojos

In het Uitkijk-Specials thema Eye Catchers kijken we onze ogen uit met vier oogverblindend mooie films. Symboliek reikt verder dan het zicht en er is meer dan je met het blote oog kunt zien. De films vertellen verhalen waarin oogcontact wordt gemaakt zonder blikken of blozen, over wel of niet een lust zijn voor het oog en misschien niet voor ieders ogen geschikt zijn. Laat je blik vangen door deze Eye Catchers, en open je ogen.

In juni en juli vertonen we iedere dinsdagavond 22:00 afwisselend de films Eyes Wide Shut, A Swedish Love Story, The Face of Another en Abre los ojos.

César heeft alles wat zijn hartje begeert: een goede baan, vrienden en een uitstraling waarmee hij de vrouwen voor het uitkiezen heeft. Na het overleven van een auto-ongeluk, waaraan hij een verminkt gezicht overhoudt, stort zijn leven echter volledig in.

Naar wat schijnt jaren later, vanuit zijn gevangeniscel, probeert hij met zijn psychiater de desillusies te ontrafelen, waaraan hij sinds het ongeluk heeft geleden. Beetje bij beetje komt hij erachter wat er daadwerkelijk gebeurd is. Een terugkerende stem vertelt hem in zijn dromen wat hij daarvoor moet doen: ‘Abre los ojos’ – Open je ogen.

Abre los ojos is één lange lucide droom over de frustraties van een man, zijn gefaalde leven en de teleurstelling van een verloren liefde. Regisseur Alejandro Amenábar baseerde het thema naar eigen zeggen op Hitchcock’s Vertigo. Slechts vier jaar na de uitbreng zou Abre los ojos zelf verfilmd worden tot Vanilla Sky, met Tom Cruise in de hoofdrol en Penélope Cruz in dezelfde rol als in het origineel.

Filmladder
Sunday 24 June
Monday 25 June
Tuesday 26 June
Wednesday 27 June
Sunday 1 July
Tuesday 3 July
Wednesday 4 July
Thursday 5 July
Sunday 8 July
Tuesday 10 July
Sunday 15 July
Tuesday 17 July
Sunday 22 July
Tuesday 24 July
Sunday 29 July
  • 20:30 - Zomergasten: Aflevering 1
Tuesday 31 July
Wednesday 1 August
Sunday 5 August
  • 20:30 - Zomergasten: Aflevering 2
Thursday 9 August
  • 21:00 - Under The Silver Lake
Sunday 12 August
  • 20:30 - Zomergasten: Aflevering 3
Sunday 19 August
  • 20:30 - Zomergasten: Aflevering 4
Sunday 26 August
  • 20:30 - Zomergasten: Aflevering 5
Sunday 2 September
  • 20:30 - Zomergasten: Aflevering 6
Newsletter