image Eye Catchers: A Swedish Love Story image Eye Catchers: Borgman

Eye Catchers: Eyes Wide Shut

Regisseur: Stanley Kubrick
Met: Nicole Kidmann, Todd Field, Tom Cruise
Gesproken taal: Engels 
Ondertiteling: 
Info: 1999 | VS | 159 min.
Vertoning: 5 juni, 3 en 31 juli

Eyes Wide Shut

In het Uitkijk Specials-thema Eye Catchers kijken we onze ogen uit met vier oogverblindend mooie films. Symboliek reikt verder dan het zicht en er is meer dan je met het blote oog kunt zien. De films vertellen verhalen waarin oogcontact wordt gemaakt zonder blikken of blozen, over wel of niet een lust zijn voor het oog en misschien niet voor ieders ogen geschikt zijn. Laat je blik vangen door deze Eye Catchers, en open je ogen.

In juni en juli vertonen we iedere dinsdagavond 22:00 afwisselend de films Eyes Wide Shut, A Swedish Love Story, The Face of Another en Abre los ojos.

Een gelukkig getrouwde dokter ontdekt de duistere kant van liefde nadat zijn vrouw haar ontrouw opbiecht. Hij dwaalt als in een droom door de nachtelijke straten van New York om bevrediging te vinden.

De destijds nog getrouwde Cruise en Kidman spelen een gefortuneerd New Yorks echtpaar. Hun huwelijk komt echter onder druk te staan wanneer de vrouw bekent bijna te zijn verleid tot overspel.

Wat volgt, in deze verfilming van Arthur Schnitzlers ‘Traumnovelle’, is de curieuze, duistere afdaling in de innerlijke wereld van de man die gedurende een nacht door de stad zwerft, op zoek naar bevrediging.

Naast een psychologische reis die de seksuele motieven van de mens onderzoekt, is Eyes Wide Shut ook een satire op de nouveau riche van de New Yorkse wijk Greenwich Village, worstelend met frivole verlangens en niet schromend hun geluk te kopen.

Deze laatste film van Kubrick is een mengeling van droomwerelden, verleiding en angst gevangen in een weelderig olieverfschilderij. Regisseur Kubrick liet zich bij de voorbereiding van de productie onder meer inspireren door de schilderijen en schetsen van Gustav Klimt.

Filmladder
Sunday 24 June
Monday 25 June
Tuesday 26 June
Wednesday 27 June
Sunday 1 July
Tuesday 3 July
Wednesday 4 July
Thursday 5 July
Sunday 8 July
Tuesday 10 July
Sunday 15 July
Tuesday 17 July
Sunday 22 July
Tuesday 24 July
Sunday 29 July
  • 20:30 - Zomergasten: Aflevering 1
Tuesday 31 July
Wednesday 1 August
Sunday 5 August
  • 20:30 - Zomergasten: Aflevering 2
Thursday 9 August
  • 21:00 - Under The Silver Lake
Sunday 12 August
  • 20:30 - Zomergasten: Aflevering 3
Sunday 19 August
  • 20:30 - Zomergasten: Aflevering 4
Sunday 26 August
  • 20:30 - Zomergasten: Aflevering 5
Sunday 2 September
  • 20:30 - Zomergasten: Aflevering 6
Newsletter