image Styx image Buddy

Female Fighters: The Watermelon Woman (1996)

Regisseur: Cheryl Dunye Met: Cheryl Dunye, Guinevere Turner, Valerie Walker Gesproken taal: Engels Ondertiteling: geen Info: 1996 | 90 min. Vertoning: maandag 25 februari | 21:00

The Watermelon Woman

Vrouwen hoeven in films al lang niet meer door mannelijke hoofdpersonages gered te worden, maar hoeveel films ken je eigenlijk waarin de vrouw de rol bekleedt van de held? Films met strijdende vrouwen zijn er, en ze zijn goed, maar we zien ze niet genoeg! De Uitkijk presenteert Female Fighters, een reeks waarin vrouwen in de breedste zin van het woord een strijd aan gaan, zowel voor als achter de schermen. Of ze nu onderdrukkende discoursen bestrijden, prangende levensvragen oplossen, hun eigen keuzes maken of het opnemen tegen seksistische mannelijke collega’s; verzettende vrouwen spelen de hoofdrol. In interessante inleidingen zal de link tussen vrouw en film worden gelegd, iedere film met een andere insteek. Vecht mee in de strijd voor een betere representatie van de vrouw in film, and see those Women Fight! Voorafgaand aan de vertoning zal er een inleiding worden gegeven door spreker en zangeres Shishani.

The Watermelon Woman (1996) is een documentaire van de 25-jarige Afro-Amerikaanse documentairemaakster Cheryl Dunye die gefascineerd raakt door een een mysterieuze zwarte actrice uit de jaren ‘30 en ‘40, enkel bekend als The Watermelon Woman. De documentaire volgt Cheryl in haar zoektocht naar de achtergrond van deze actrice, waarbij Cheryl erachter komt dat ‘The Watermelon Woman’ een relatie had met de beroemde vrouwelijke regisseur Martha Page. Tegelijkertijd wordt Cheryl zelf verliefd op de Amerikaanse Diana. Haar ontdekkingen brengen zowel haarzelf als ons op nieuwe realisaties.

Zelf een lesbische zwarte vrouw in de filmwereld zijnde wil Cheryl Dunye met deze film de onderbelichte geschiedenis van zwarte queer vrouwen in Hollywood aan het licht brengen, omdat ‘onze verhalen nooit zijn verteld’. De film laat zien hoe moeilijk de zoektocht naar informatie over deze groep is omdat de historische archieven deze groep uitsluit of gewoonweg negeerde. Een serieus kritiek, maar zeker niet zonder humor.

De spreker van de avond is singer-songwriter Shishani. Haar roots zijn half Namibisch en half Belgisch, maar zij groeide op in Nederland. In haar muziek brengt ze deze werelden samen. Naast haar eigen projecten creëerde ze samen met Sjahin During ‘Namibian Tales’, een akoestisch Amsterdams kwartet die in de muzikale tradities van Namibië duiken. Met het debuutalbum ‘Itaala’ wonnen ze in 2016 Best World Music Album van Nederland.

Filmladder
Dinsdag 19 februari
Woensdag 20 februari
Donderdag 21 februari
Vrijdag 22 februari
Zaterdag 23 februari
Zondag 24 februari
Maandag 25 februari
Dinsdag 26 februari
Woensdag 27 februari
Donderdag 28 februari
Vrijdag 1 maart
Zondag 3 maart
Dinsdag 5 maart
Donderdag 7 maart
Vrijdag 8 maart
Zondag 10 maart
Dinsdag 12 maart
Woensdag 13 maart
 • 21:00 - Uitkijk x NKV: Call Me By Your Name
Vrijdag 15 maart
Zondag 17 maart
Dinsdag 19 maart
Zondag 24 maart
Dinsdag 26 maart
Woensdag 27 maart
 • 19:00 - Vriendenfilm: Eraserhead
Zondag 31 maart
Woensdag 24 april
 • 19:00 - Vriendenfilm: The Turin Horse
Woensdag 29 mei
 • 19:00 - Vriendenfilm: Les vacances de Monsieur Hulot
Woensdag 26 juni
 • 19:00 - Vriendenfilm: Dust in the Wind
Woensdag 31 juli
 • 19:00 - Vriendenfilm: La dolce vita
Woensdag 28 augustus
 • 19:00 - Vriendenfilm: La Piscine
Woensdag 25 september
 • 19:00 - Vriendenfilm: The Elephant Man
Woensdag 30 oktober
 • 19:00 - Vriendenfilm: An Autumn Afternoon
Woensdag 27 november
 • 19:00 - Vriendenfilm: Come and See
Donderdag 26 december
 • 20:30 - Vriendenfilm: Fanny & Alexander
Newsletter