image Film & Filosofie: Ossessione (1943) image Film & Filosofie: Oslo, August 31st

Film & Filosofie: Grizzly Man (1995)

Regisseur: Werner Herzog
Met: Timothy Threadwell, Werner Herzog, Jewel Palovak
Gesproken taal: Engels
Ondertiteling:
Info: 1995 | VS | 103 min.

Vertoning: 2 mei, 21:00 uur

Film & Filosofie: Grizzly Man (1995)

Filmtheater de Uitkijk en het DRIFT-collectief presenteren met trots een nieuwe editie van Film en Filosofie.  Tijdens de reeks zal ‘het vlees is zwak’ in beelden worden gevangen en in lezingen worden verkend. We zullen te zien krijgen waar de mens zich beet laat nemen, waar zij sterk is in haar zwakte. Haar vleselijkheid is steeds anders gevormd. Zij is hier meer dan zwak vlees, zij is de kloof tussen verlangen en bevrediging, het opeten van anderen, wilszwakte, bloedvergieten, overgave aan vleselijke lusten en verlokking door kwaden. Grizzly Man is de derde film van de vierdelige reeks en zal  ingeleid worden door schrijver en filosoof Eva Meijer.

De mens houdt er vele huisdieren op na. In ontzettend veel huishoudens vind je katten, honden, goudvissen en zelfs schildpadden. De band tussen mens en dier is vaak een sterke, en menig baasje kan onderstrepen dat deze band hun leven (weer) zin geeft. Timothy Treadwell, de hoofdpersoon uit Grizzly Man, is daarop geen uitzondering: “I will die for these animals. I had no life. Now I have a life.” Een vrij normale uitspraak, als je er van uitgaat dat Treadwell het over een van de bovengenoemde dieren heeft. Maar hij heeft het niet over honden of katten, hij praat over grizzlyberen.

Regisseur Werner Herzog vertelt het verhaal van  de zelfbenoemde amateur-grizzlybeer-expert en natuurbeschermer Timothy Treadwell. Dertien zomers leefde Treadwell, slechts gewapend met een videocamera, tussen de beren. Naar eigen zeggen is hij daar om de beren te beschermen, hoewel deze veilig in een natuurreservaat leefden. Treadwell beschouwt de beren als intelligente sociale wezens waar hij bevriend mee is. In 2003 knapt deze illusie echter uit elkaar, wanneer Treadwell en zijn vriendin door een beer worden aangevallen en gedood worden.

In Grizzly Man gaat Herzog niet alleen in op het mysterie van de wildernis maar ook op het mysterie van de menselijke natuur als hij de laatste vijf jaar van Treadwell in de wildernis in kaart brengt. Herzog maakt daarbij gebruik van Treadwells eigen opnamen, nieuwe interviews en voice-over, waarin hij er rustig op los filosofeert.

 Spreker Eva Meijer zal het hebben over het menselijke verlangen om dichtbij dieren te zijn. Ze doet dit door het werk van Len Howard, die samenwoonde met vogels, te contrasteren met dat van Timothy Treadwell, die zoals te zien is in de film Grizzly Man bij de beren leeft. Ze zal vooral ingaan in op intersoortelijke communicatie en de rol die machtsverhoudingen spelen in het opbouwen van relaties, en op het eten van anderen.

Voor het reserveren van kaartjes kunt u gebruik maken van het onderstaande formulier. Let op: dit formulier is simpel en weet niet wanneer de voorstellingen zijn. Controleer graag van te voren of het tijdstip dat u aanvinkt daadwerkelijk mogelijk is.

Name:*
E-mail:*
Select:*
Datum:*
Tijd voorstelling:*
Aantal kaartjes:*

Filmladder
Maandag 24 april
Dinsdag 25 april
Woensdag 26 april
Vrijdag 28 april
Zaterdag 29 april
Zondag 30 april
Maandag 1 mei
Dinsdag 2 mei
Woensdag 3 mei
Donderdag 4 mei
Vrijdag 5 mei
 • 23:00 - Café Cineville: Kill Bill: Volume 1
Zondag 7 mei
 • 21:00 - Klassieker: Metropolis
Maandag 8 mei
 • 21:00 - Werkteater: Avondrood
Dinsdag 9 mei
Vrijdag 12 mei
 • 23:00 - Café Cineville: Kill Bill: Volume 2
Zondag 14 mei
 • 21:00 - Klassieker: Metropolis
Maandag 15 mei
 • 21:00 - Werkteater: Camping
Vrijdag 19 mei
 • 23:00 - Café Cineville: Kill Bill: Volume 1
Zondag 21 mei
 • 21:00 - Klassieker: Metropolis
Maandag 22 mei
 • 21:00 - Werkteater: Opname
Vrijdag 26 mei
 • 23:00 - Café Cineville: Kill Bill: Volume 2
Zondag 28 mei
 • 21:00 - Klassieker: Metropolis
Maandag 29 mei
 • 21:00 - Werkteater: Zwoele Zomeravond
Woensdag 14 juni
 • 21:00 - Cinema Paradiso
Newsletter