image Film & Filosofie: Grizzly Man (1995) image A Clockwork Orange (1971)

Film & Filosofie: Oslo, August 31st

Regisseur: Joachim Trier
Met: Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner, Malin Crépin
Gesproken taal: Noors
Ondertiteling: Nederlands
Info: 2011 | Noorwegen | 95 min.

Vertoning: 25 april, 21:00 uur

Oslo, August 31st

Filmtheater de Uitkijk en het DRIFT-collectief presenteren met trots een nieuwe editie van Film en Filosofie.  Tijdens de reeks zal ‘het vlees is zwak’ in beelden worden gevangen en in lezingen worden verkend. We zullen te zien krijgen waar de mens zich beet laat nemen, waar zij sterk is in haar zwakte. Haar vleselijkheid is steeds anders gevormd. Zij is hier meer dan zwak vlees, zij is de kloof tussen verlangen en bevrediging, het opeten van anderen, wilszwakte, bloedvergieten, overgave aan vleselijke lusten en verlokking door kwaden. Oslo, August 31st is de tweede film van de vierdelige reeks Film & Filosofie en zal worden ingeleid door Bastiaan Hoorneman. 

Eén man, één stad, in 24 uur. In dit integere en poëtische drama van regisseur Joachim Trier volgen we één dag uit het leven van Anders, die op het punt staat zijn afkickbehandeling op het platteland af te ronden en verlof krijgt voor een sollicitatiegesprek in Oslo. Eenmaal in de hoofdstad aangekomen, veranderen zijn plannen en besluit hij op zoek te gaan naar de mensen en plaatsen uit zijn vroegere leven. Tal van verkeerde beslissingen hebben ervoor gezorgd dat Anders het spoor bijster is. Is dit het eindpunt of is een nieuwe start voor hem mogelijk?

Anders is zes jaar verslaafd geweest aan bijna alle mogelijke drugs en probeert dit af te sluiten. Deze poging wordt ernstig bemoeilijkt door de zware depressies waar hij aan lijdt. Ook zijn vrienden van vroeger blijken het geluk niet gevonden te hebben. Een oude vriendin is ongelukkig omdat zij de enige van haar vriendinnen is die nog geen kinderen heeft en weer andere vrienden proberen hun jeugd te behouden door middel van veel te jonge vriendinnen en eindeloos gefeest. Trier schetst hiermee de keerzijdes van de prestatie- en feestcultuur waar jonge mensen van nu mee te maken krijgen en laat zien hoe de vaak onrealistische eisen die de westerse maatschappij aan jonge mensen stelt hen op kan breken.

Bastiaan Hoorneman zal tijdens zijn inleiding vooraf aan de film spreken over ‘breken met patronen’, met thema’s als controle over onszelf, onze handelingen en de redenen die wij geven aan verlies van deze controle. Hierbij benadert Hoorneman het probleem van Anders niet als een verleiding die hij geen weerstand kan bieden, maar als opgesloten zitten in een ongewild patroon. Anders’ tragiek is dat hij hiervan wil breken, maar niet sterk genoeg is.

Voor het reserveren van kaartjes kunt u gebruik maken van het onderstaande formulier. Let op: dit formulier is simpel en weet niet wanneer de voorstellingen zijn. Controleer graag van te voren of het tijdstip dat u aanvinkt daadwerkelijk mogelijk is.

Name:*
E-mail:*
Select:*
Datum:*
Tijd voorstelling:*
Aantal kaartjes:*

Filmladder
Maandag 24 april
Dinsdag 25 april
Woensdag 26 april
Vrijdag 28 april
Zaterdag 29 april
Zondag 30 april
Maandag 1 mei
Dinsdag 2 mei
Woensdag 3 mei
Donderdag 4 mei
Vrijdag 5 mei
 • 23:00 - Café Cineville: Kill Bill: Volume 1
Zondag 7 mei
 • 21:00 - Klassieker: Metropolis
Maandag 8 mei
 • 21:00 - Werkteater: Avondrood
Dinsdag 9 mei
Vrijdag 12 mei
 • 23:00 - Café Cineville: Kill Bill: Volume 2
Zondag 14 mei
 • 21:00 - Klassieker: Metropolis
Maandag 15 mei
 • 21:00 - Werkteater: Camping
Vrijdag 19 mei
 • 23:00 - Café Cineville: Kill Bill: Volume 1
Zondag 21 mei
 • 21:00 - Klassieker: Metropolis
Maandag 22 mei
 • 21:00 - Werkteater: Opname
Vrijdag 26 mei
 • 23:00 - Café Cineville: Kill Bill: Volume 2
Zondag 28 mei
 • 21:00 - Klassieker: Metropolis
Maandag 29 mei
 • 21:00 - Werkteater: Zwoele Zomeravond
Woensdag 14 juni
 • 21:00 - Cinema Paradiso
Newsletter