image De Vrienden van de Uitkijk presenteert: Les Enfants du Paradis image Film & Filosofie: Videodrome

Film & Filosofie: Riddles of the Sphinx

Spreker: Asli Ozgen-Tuncer
Regisseur: Laura Mulvey, Peter Wollen
Met: Dinah Stabb, Merdelle Jordine, Riannon Tise
Gesproken taal: Engels
Ondertiteling: Engels
Info: 1977 | UK | 92 min.

Riddles of the Sphinx

Filmtheater de Uitkijk en het DRIFT-collectief presenteren met trots een nieuwe editie van Film en Filosofie. Terwijl de Uitkijk het acht-jarige bestaan van Film en Filosofie viert, vindt op 13 april de twaalfde editie van wijsgerig festival DRIFT plaats te LAB111. De vier films op het programma zijn geselecteerd met oog op het driftige thema dit jaar: Buitenstebinnen. De films zullen worden ingeleid door een gevarieerdheid aan sprekers, elk begiftigd met filosofisch talent. Vier weken achter elkaar op woensdag, beginnend op 14 maart en eindigend op 4 april.

In het feministische avantgardistische meesterwerk Riddles of the Sphinx onderzoeken filmtheoretici Laura Mulvey en Peter Wollen via experimentele vormen van cinematografie en narratief hoe een objectiverende male gaze op het grote scherm verruild kan worden met een female gaze.

In Mulvey’s en Wollen’s tweede film uit 1977 wordt het eenvoudige verhaal van een relatie tussen moeder en kind binnen de onverwachte context van de mythe van Oedipus’ ontmoeting met de Sphinx geplaatst. Het resultaat is een beschouwing van het vrouwelijke (onder)bewustzijn die zowel door feministische politiek als door psychoanalytische theorie geïnformeerd is. Op raadselachtige wijze wordt de rol, de representatie en de onderdrukking van vrouwen in de maatschappij bevraagd, bekritiseerd en binnenstebuiten gekeerd.

Laura Mulvey beschreef in haar baanbrekende essay ‘Visual Pleasure and Narrative Cinema’ uit 1975 de dominante male gaze in traditionele Hollywood cinema, die de mannelijke spectator en zijn verlangen om naar vrouwen te staren structureel centraal stelt. Om ruimte te maken voor een vrouwelijk perspectief in film en voor niet-objectiverende vormen van kijkplezier moesten alternatieve methodes van afbeelding en vertelling ingezet worden. Zo bestaat Riddles of the Sphinx grotendeels uit camerashots die in 360 graden ronddraaien en zonder focus of een penetrerend inzoomen over de vrouwelijke karakters heenglijden.

Asli Ozgen-Tuncer is filmcriticus, studeerde Engelse literatuur en Critical Theory en schrijft haar doctoraalscriptie aan de Universiteit van Amsterdam over de esthetica en politiek van cinematic pedestrianism. In haar lezing zal ze haar ondervindingen op het gebied van cinematic pedestrianism verbinden aan de experimentele wijze waarop het vrouwelijke standpunt binnen de maatschappij in Riddles of the Sphinx wordt afgebeeld.

Filmladder
Tuesday 20 March
Wednesday 21 March
Thursday 22 March
Friday 23 March
Saturday 24 March
Sunday 25 March
Monday 26 March
Tuesday 27 March
Wednesday 28 March
Thursday 29 March
Sunday 1 April
Monday 2 April
Wednesday 4 April
Sunday 8 April
Sunday 15 April
Sunday 22 April
Sunday 29 April
Newsletter