image Klassieker: Badlands (1973) image Film & Filosofie: Teorema

Film & Filosofie: Synecdoche, New York (35 MM)

Spreker: Fedor Ligthart
Regisseur: Charlie Kaufman
Met: Philip Seymour Hoffman, Samantha Morton, Michelle Williams
Gesproken taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Info: 2008 | USA | 124 min.

Synecdoche, New York

Filmtheater de Uitkijk en het DRIFT-collectief presenteren met trots een nieuwe editie van Film en Filosofie. Terwijl de Uitkijk het acht-jarige bestaan van Film en Filosofie viert, vindt op 13 april de twaalfde editie van wijsgerig festival DRIFT plaats te LAB111. De vier films op het programma zijn geselecteerd met oog op het driftige thema dit jaar: Buitenstebinnen. De films zullen worden ingeleid door een gevarieerdheid aan sprekers, elk begiftigd met filosofisch talent. Vier weken achter elkaar op woensdag, beginnend op 14 maart en eindigend op 4 april.

Het regiedebuut van scenarioschrijver Charlie Kaufman (Being John Malkovich) is een grensverleggende film op metaniveau. Fictie en realiteit, het spel, het spel over het spel en het spel in het spel, acteren en niet-acteren, alles plooit zich in en uit elkaar tot een onontwarbare knoop.

Theatermaker Caden Cotard (Philip Seymour Hoffman) is een neuroot, gekweld door vele lichamelijke ongemakken. Hij is bang voor de dood, bang voor het leven, altijd wanhopig. Zijn vrouw Hazel, een schilderes, vindt het leven met hem verstikkend en vlucht met zijn dochtertje naar Berlijn. Cotard’s leven desintegreert. Wat hem sterkt is een onbeperkt budget voor de creatie van zijn magnum opus: een stuk zo ‘schokkend eerlijk’ als het leven zelf waarvoor hij een levensechte replica van New York probeert te realiseren.

Cotard huurt een enorme hangar en een leger acteurs die zelf hun rollen mogen ontdekken. Jaren gaan voorbij, waarin het pakhuis steeds meer geïsoleerd raakt van de buitenwereld en waarin Cadens gezondheid verder verslechtert. Er groeit een parallelstad rond Cotard, hoofdrolspeler in een theater zonder grenzen.

Fedor Ligthart studeerde eerder Media en Cultuur en Geschiedenis en heeft momenteel zijn hart verloren aan de wijsbegeerte. Hij schreef filmrecensies voor onder andere het blog Salon Indien.

Filmladder
Tuesday 20 March
Wednesday 21 March
Thursday 22 March
Friday 23 March
Saturday 24 March
Sunday 25 March
Monday 26 March
Tuesday 27 March
Wednesday 28 March
Thursday 29 March
Sunday 1 April
Monday 2 April
Wednesday 4 April
Sunday 8 April
Sunday 15 April
Sunday 22 April
Sunday 29 April
Newsletter