image Film & Filosofie: Synecdoche, New York (35 MM) image U I T K L I T: Vrouwelijke seksualiteit en daar voorbij

Film & Filosofie: Teorema

Spreker: Abe Geil
Regisseur:
Pier Paolo Pasolini
Met: Silvana Mangano, Terence Stamp, Massimo Girotti
Gesproken taal: Italiaans | Engels
Ondertiteling: Engels
Info: 1968 | IT | 98 min.

Teorema

Filmtheater de Uitkijk en het DRIFT-collectief presenteren met trots een nieuwe editie van Film en Filosofie. Terwijl de Uitkijk het acht-jarige bestaan van Film en Filosofie viert, vindt op 13 april de twaalfde editie van wijsgerig festival DRIFT plaats te LAB111. De vier films op het programma zijn geselecteerd met oog op het driftige thema dit jaar: Buitenstebinnen. De films zullen worden ingeleid door een gevarieerdheid aan sprekers, elk begiftigd met filosofisch talent. Vier weken achter elkaar op woensdag, beginnend op 14 maart en eindigend op 4 april.

Op een dag stapt een geheimzinnige vreemdeling het leven van een Milanees bourgeois-gezin binnen; hij schenkt zichzelf en verleidt alle gezinsleden: man, vrouw, zoon, dochter. Met zijn grote aantrekkingskracht weet hij de sleur van alledag te doorbreken, waarna hij weer even plotseling verdwijnt.

De verborgen hunkeringen en frustraties die de mysterieuze binnendringer in korte tijd bij de gezinsleden aan de oppervlakte brengt, maken zijn onverwachte vertrek ondraaglijk. Tegelijkertijd zet de disruptieve kracht van verlangen een individuele transformatie in gang bij de verschillende leden van het ogenschijnlijk vastgeroeste gezin. Wanhoop, waanzin en een haast goddelijke inspiratie zijn uiteindelijk nog maar moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Een emancipatorische impuls, bevrijding van kunst en lichaam uit de knellende oude banden, en het verlangen om te komen tot een herijking van waarden: dat is wat progressieve artistieke en politieke uitingen van de sixties gemeen hadden. Pier Paolo Pasolini’s film Teorema uit 1968 is een moderne fabel over erotische en seksuele bevrijding, die tegelijkertijd de vraag opwerpt wat zo’n soort bevrijding eigenlijk inhoudt. Pasolini schopte graag tegen de heilige huisjes van zijn vaderland Italië. Met Teorema zette hij zich vooral af tegen het Christendom en de ingeslapen gegoede burgerij. Pasolini nodigt in zijn vaste stijl van weinig woorden en kille beelden vol symboliek nadrukkelijk uit tot een scala aan interpretaties.

Abe Geil doceert Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseert zich in film-filosofie en kritische theorie.

Filmladder
Tuesday 20 March
Wednesday 21 March
Thursday 22 March
Friday 23 March
Saturday 24 March
Sunday 25 March
Monday 26 March
Tuesday 27 March
Wednesday 28 March
Thursday 29 March
Sunday 1 April
Monday 2 April
Wednesday 4 April
Sunday 8 April
Sunday 15 April
Sunday 22 April
Sunday 29 April
Newsletter