image Tehran Tuesday: Le Passé image UITKORT

Tehran Tuesday: A Separation

Regisseur: Asghar Farhadi
Met: Leila Hatami, Peyman Moadi, Shahab Hosseini
Gesproken taal: Perzisch
Ondertiteling: Nederlands
Info: 2011 | IR | 123 min.
Vertoning: 26 december en 23 januari

Hedendaagse Iraanse cinema: A Separation

Op Tehran Tuesday staat in Filmtheater de Uitkijk in de maanden december en januari de hedendaagse Iraanse cinema centraal. Iedere dinsdagavond worden afwisselend vier films van Iraanse makers uit het afgelopen decennium vertoond; Taxi Teheran, Le Passé, Persepolis en A Separation.  

A Separation is een verhaal over een scheiding, leugens en manipulatie, waarin tegelijkertijd aandacht wordt gevestigd op de klassenverschillen in de huidige Iraanse samenleving.

De film vertelt het verhaal van Semin (Leila Hatami) en Nader (Peyman Moaadi), die op het punt staan het land te verlaten als Nader besluit te blijven om voor zijn demente vader te zorgen. Simin is vastbesloten om te gaan en vraagt een echtscheiding aan. Hun elfjarige dochter Termeh is de inzet van de scheiding. Bij de familierechter probeert iedereen wanhopig zijn of haar gelijk te halen.

Na het vertrek van zijn echtgenote, huurt Nader een jonge vrouw in om de zorg voor zijn vader over te nemen. Nader weet echter niet dat zij zwanger is en zonder de toestemming van haar man aan het werk is. Een dramatische gebeurtenis zet het leven van Nader vervolgens volledig op losse schroeven.

Farhadi schetst met A Separation een beeld van de complexe sociale, juridische en religieuze verhoudingen binnen de Iraanse maatschappij. Het is de eerste Iraanse film die op het filmfestival van Berlijn (2011) de Gouden Beer voor beste film won. Ook de vier hoofdrolspelers vielen in de prijzen: Shahab Hosseini, Peyman Moaadi, Leila Hatami en Sareh Bayat wonnen gezamenlijk de Zilveren Beer voor beste acteerprestatie.

Filmladder
Thursday 14 December
Friday 15 December
Saturday 16 December
Sunday 17 December
Monday 18 December
Tuesday 19 December
Wednesday 20 December
Thursday 21 December
Friday 22 December
Sunday 24 December
Tuesday 26 December
Thursday 28 December
Monday 1 January
Tuesday 2 January
Wednesday 3 January
Sunday 7 January
  • 21:00 - Klassieker: The Seventh Seal
Tuesday 9 January
Sunday 14 January
  • 21:00 - Klassieker: The Seventh Seal
Tuesday 16 January
Sunday 21 January
  • 21:00 - Klassieker: The Seventh Seal
Tuesday 23 January
Sunday 28 January
  • 21:00 - Klassieker: The Seventh Seal
Tuesday 30 January
Newsletter