image De Duistere Dinsdag: Se7en image Du Forsvinder

Klassieker: Barry Lyndon (1975)

Regisseur: Stanley Kubrick 
Met: Mariso Berenson, Patrick Magee, Ryan O’Neal 
Gesproken taal: Engels
Ondertiteling:
Info: 1975 | UK / VS | 184 min.
Vertoning: 1 / 11 / 18 / 22 / 29 oktober

Klassieker: Barry Lyndon

William Thackeray’s roman over de opkomst en ondergang van de Ierse avonturier Barry Lyndon groeit in de handen van Stanley Kubrick uit tot een gigantisch fresco vol monumentale beeldcomposities, waarin de achttiende eeuw langzaam aan het oog voorbijtrekt, en tegelijkertijd een zeldzaam authentieke sfeer weet te suggereren.

Hoe kan een Ierse jongen zonder vooruitzichten een rol spelen in de 18e eeuwse Engelse adel? Voor Barry Lyndon (soapacteur Ryan O’Neal) is het antwoordt: hoe dan ook. Barry is een smachtende vrijer, duelist, vagebond, soldaat in de Zevenjarige oorlog, losbol, spion, beroepskaarter, allemaal tussenstations op de ladder naar rijkdom en privileges.

Voor het maken van deze lieflijk opgezette, speels, satirische film werd Kubrick geinspireerd door het werk van de 18e eeuwse schilders. Kostuums en decors werden met grote nauwkeurigheid ontworpen aan de hand van voorbeelden uit die tijd en om zowel binnen als buiten met natuurlijk licht te filmen werden geavanceerde lenzen ontwikkeld.

Filmladder
Friday 20 October
Saturday 21 October
Sunday 22 October
Monday 23 October
Tuesday 24 October
Wednesday 25 October
Sunday 29 October
Tuesday 31 October
Wednesday 1 November
Tuesday 7 November
Tuesday 14 November
Tuesday 21 November
Tuesday 28 November
Newsletter