image Dawson City: Frozen Time image Transit

Klassieker: Daisies (1966)

Regisseur: Vera Chitylová
Met: Ivana Karbanová, Jitka Cerhová
Gesproken taal: Tsjechisch
Ondertiteling: Engels
Info: 1966 | CZ | 74 min.
Vertoning: zondag 7, 14, 21 en 28 oktober | 21:00

Daisies

In de maanden oktober en november staan onze Uitkijk Specials in het teken van rebellie. Daisies, de zondagklassieker van oktober, betreft de rebellie van twee jongvolwassen meisjes tegen de rest van de wereld. ‘If the world is so spoiled, we can be too.’

Dit enigszins absurdistische, impressionistische werk uit de periode van de Tsjechische New Wave van Vera Chytilová geeft een bijzondere en intieme kijk op het kattenkwaad van twee meisjes in hun burgerlijke omgeving. De film schopte in 1966 ontzettend tegen het Stalinistische regime van toenmalig Tsjechoslowakije en werd in 1968 verboden vanwege “het afschilderen van baldadigheid.”

Marie I en Marie II besluiten het gedrag en de zelfzucht van hun omgeving niet langer aan hun neus voorbij te laten gaan. Verwaarlozing van hun appartement, verstoring van de openbare orde en misleiding van oude mannen helpt hen de dag door zonder dat ze zich van een kwaad bewust zijn.

Niets wordt serieus genomen en het acteerwerk valt niet te onderscheiden van oprecht plezier. Actrices Ivana Karbanová & Jitka Cerhová lijken zonder enige aanwijzingen te handelen. We moeten kleur bekennen: wie heeft er nog nooit gedroomd van het overhoop gooien van een keizerlijke balzaal vol eten?

Filmladder
Sunday 23 September
Monday 24 September
Tuesday 25 September
Wednesday 26 September
Thursday 27 September
Sunday 30 September
Monday 1 October
Sunday 7 October
Thursday 11 October
Sunday 14 October
Sunday 21 October
Sunday 28 October
Sunday 4 November
  • 21:00 - Klassieker: Le Petit Soldat
Sunday 11 November
  • 21:00 - Klassieker: Le Petit Soldat
Sunday 18 November
  • 21:00 - Klassieker: Le Petit Soldat
Sunday 25 November
  • 21:00 - Klassieker: Le Petit Soldat
Newsletter