image Uitkijk Specials: Sexy Cinema image Black Panther

Klassieker: Lolita (1962)

Regisseur: Stanley Kubrick
Met: James Mason, Shelley Winters, Sue Lyon
Gesproken taal: Engels
Ondertiteling: geen
Info: 1962 | VS | 153 min.
Vertoning: 6, 13, 20 en 27 mei

Lolita

Lolita is de verfilming van de gelijknamige en controversiële roman van Vladimir Nabokov, over een academicus en zijn obsessieve liefde voor de minderjarige, beeldschone Lolita.

James Mason speelt in Lolita Humbert Humbert, een academicus van middelbare leeftijd die hevig begeerd wordt door de in luipaardprint geklede Charlotte Haze (Shelley Winters). Humbert zelf is echter obsessief verliefd op haar minderjarige dochter; Lolita. Om zoveel mogelijk bij het beeldschone meisje te kunnen zijn, trouwt Humbert met Charlotte. Na een fataal ongeluk van de moeder denkt Humbert ongestoord van het liefdesgeluk te kunnen genieten, maar hij is echter niet de enige man voor het meisje.

De Hays Code (de strenge morele richtlijnen voor films in de twintigste eeuw) was in 1962 nog van kracht. Desondanks wist Stanley Kubrick zich uitstekend te bewegen binnen de beperkingen van de censuur en leverde hij een film die net zo erotisch, absurd, obsessief en weinig vrolijk is als het boek waarop de film gebaseerd is.

Filmladder
Wednesday 23 May
Thursday 24 May
Friday 25 May
Saturday 26 May
Sunday 27 May
Monday 28 May
Tuesday 29 May
Wednesday 30 May
Monday 4 June
Tuesday 5 June
Wednesday 6 June
Tuesday 12 June
Tuesday 19 June
Tuesday 26 June
Tuesday 3 July
Tuesday 10 July
Tuesday 17 July
Tuesday 24 July
Tuesday 31 July
Newsletter