image Bram Fischer image Alone in Berlin

Klassieker: Metropolis (1927)

Regisseur: Fritz Lang
Met: Alfred Abel, Gustav Frölich, Rudolf Klein-Rogge
Gesproken taal: Duits
Ondertiteling: Nederlands
Info: 1927 | Duitsland | 148 min.

Klassieker: Metropolis (1927)

Het jaar 2027: de mensheid is opgedeeld in een denkende en een werkende klasse. De zoon van een kapitalist ontdekt in welke slechte omstandigheden de arbeiders werken wanneer hij verliefd wordt op de charismatische Maria, die tegen de arbeiders een boodschap van geweldloos verzet predikt. Het leiderschap van Maria is echter een bedreiging voor de rijke klasse, en ze besluiten de wetenschapper Rotwang in te schakelen om een identieke robot te ontwikkelen om hiermee plaats in te kunnen nemen.

De allereerste Duitse sciencefiction  van de jaren twintig  zorgde bijna voor een faillissement van de UFA-studio toen het geschatte budget van anderhalf miljoen opliep tot zes miljoen Mark door geldverslindende decors en duizenden figuranten voor de futuristische verbeelding van  van de metropool door regisseur Fritz Lang.

Deze klassieker uit 1927(!) is vandaag de dag meer dan actueel, gezien het futurisme van toen eigenlijk gaat over de tijd waarin wij nu leven. Metropolis is gemaakt in de periode dat cinema nog in de kinderschoenen stond, waarin het genre science fiction praktisch nog niet bestond en special effects gegenereerd werden met behulp van maquettes, decors, spiegels en fotocollages, waarmee spectaculaire grafische beelden zijn gecreëerd. Zoals vaker het geval bij klassiekers was Metropolis op het moment van uitkomen geen groot succes, maar maakte de film later furore door onder andere de special effects waarmee het een prominente plek heeft gekregen in het rijtje ‘beste film aller tijden’.

Metropolis is one of the great achievements of the silent era, a work so audacious in its vision and so angry in its message that it is, if anything, more powerful today than when it was made.” – Roger Ebert

Metropolis is elke zondag van mei om 21:00 te bewonderen, in Filmtheater de Uitkijk met inleiding vooraf aan de film.

Voor het reserveren van kaartjes kunt u gebruik maken van het onderstaande formulier. Let op: dit formulier is simpel en weet niet wanneer de voorstellingen zijn. Controleer graag van te voren of het tijdstip dat u aanvinkt daadwerkelijk mogelijk is.

Name:*
E-mail:*
Select:*
Datum:*
Tijd voorstelling:*
Aantal kaartjes:*

Filmladder
Dinsdag 30 mei
Woensdag 31 mei
Donderdag 1 juni
Vrijdag 2 juni
Zaterdag 3 juni
Zondag 4 juni
Maandag 5 juni
Dinsdag 6 juni
Woensdag 7 juni
Vrijdag 9 juni
  • 23:00 - Café Cineville: Requiem For A Dream
Zondag 11 juni
  • 21:00 - Klassieker: Seven Samurai
Woensdag 14 juni
Vrijdag 16 juni
  • 23:00 - Café Cineville: Requiem For A Dream
Zaterdag 17 juni
Zondag 18 juni
  • 21:30 - Klassieker: Seven Samurai
Vrijdag 23 juni
  • 23:00 - Café Cineville: Requiem For A Dream
Zondag 25 juni
  • 21:00 - Klassieker: Seven Samurai
Vrijdag 30 juni
  • 23:00 - Café Cineville: Requiem For A Dream
Newsletter