image De Duistere Dinsdag: The Silence of the Lambs image Klassieker: Rear Window (1954)

Klassieker: Mon Oncle (1957)

Regisseur: Jacques Tati
Met: Adrienne Servanti, Jacques Tati, Jean-Pierre Zola
Gesproken taal: Frans
Ondertiteling: Nederlands
Info: 1957 | FR | 110 min.
Vertoning: 5 / 12 / 19 / 26 november

Klassieker: Mon Oncle (1957)

In de klassieker Mon Oncle, levert Monsieur Hulot een hilarisch gevecht met de vooruitgang, met shots als schilderijtjes en conversaties als achtergrondgeluid.

De hoofdpersoon van Mon Oncle is de werkloze Monsieur Hulot, die in een kleurrijke, gezellige wijk van Parijs woont. Zijn neefje van school halen is zijn enige dagbesteding. Elke dag levert hij het mannetje af bij het hypermoderne huis van diens ouders; de zus en zwager van Monsieur Hulot. Het steriele huis is volgepropt met gadgets, bedoeld om belangrijk bezoek te imponeren. Voor Hulot, die niet overweg kan met de techniek en het huis maar een kille omgeving vindt, is Villa Arpel een terugkerende bron van frustratie.

Mon Oncle (1957) kreeg de Oscar voor beste buitenlandse film én de juryprijs in Cannes. Mon Oncle is de tweede film met het personage Monsieur Hulot, een door Jacques Tati zelf vertolkt karakter dat hierna in al zijn films zou terugkeren. Hulot is met regenjas, pijp en paraplu een van de bekendste komische karakters uit de filmhistorie. Ook terugkerend in zijn films is Tati’s kritiek op het Westerse consumentisme en de kille vreugdeloosheid van de moderne tijd. Kenmerkend voor zijn stijl is het verbergen van grapjes in totaalshots die doen denken aan schilderijen. Opvallend is zijn gebruik van geluid, waarmee hij een extra laag details aanbrengt, die de vertoonde beelden tegenspreken of versterken.

Filmladder
Saturday 25 November
Sunday 26 November
Monday 27 November
Tuesday 28 November
Wednesday 29 November
Sunday 3 December
Tuesday 5 December
Friday 8 December
  • 21:00 - Les uns et les autres
Sunday 10 December
Tuesday 12 December
Thursday 14 December
Sunday 17 December
Tuesday 19 December
Thursday 21 December
  • 21:00 - UITKORT
Sunday 24 December
Tuesday 26 December
Tuesday 2 January
Tuesday 9 January
Tuesday 16 January
Tuesday 23 January
Tuesday 30 January
Newsletter