image Première-evenement Du Forsvinder: 6 oktober image Tehran Tuesday: Taxi Teheran

Klassieker: Rear Window (1954)

Regisseur: Alfred Hitchcock
Met: Grace Kelly, James Stewart
Gesproken taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Info: 1954 | VS | 112 min.
Vertoning: 3, 10, 17 en 24 december

Rear Window

Hitchcocks voyeuristische thriller over een fotojournalist (James Stewart), die vanuit zijn rolstoel een moord meent waar te nemen bij de overburen.

Wanneer fotograaf “Jeff” Jeffries (James Stewart) zijn been breekt en gebonden raakt aan een rolstoel en zijn kleine, snikhete appartement, vervalt hij om de verveling te voorkomen in voyeurisme: hij bespioneert door zijn achterraam (“rear window”) de mensen in de appartementen aan de overkant van zijn binnenplaats met een verrekijker en zijn fotocamera.

Volgens vriendin Lisa (Grace Kelly) en verpleegster Stella (Thelma Ritter), raakt Jeffries verslaafd aan het bespieden van de overburen. Jeffries obsessie lijkt weinig gevolgen te hebben, totdat hij het vermoeden krijgt dat één van zijn overburen, de handelsreiziger Lars Thorwald, zijn zeurderige, invalide vrouw heeft vermoord. Lisa en Stella raken besmet met nieuwsgierigheid en helpen Jeffries de eigenaardige zaak te onderzoeken.

Door veel filmcritici wordt Rear Window beschouwd als een van Hitchcocks beste en spannendste films. Alle typische Hitchcock-karakteristieken komen terug in de film: droge humor, suspense, zorgvuldig verborgen erotische spanning en fraai gestileerd camerawerk. Niet alleen de voyeuristische blik van het hoofdpersonage is opmerkelijk, maar ook die van de camera: het point of view van de hoofdrolspeler en de kijker vallen samen, de camera verlaat slechts één keer de kamer.

Filmladder
Thursday 14 December
Friday 15 December
Saturday 16 December
Sunday 17 December
Monday 18 December
Tuesday 19 December
Wednesday 20 December
Thursday 21 December
Friday 22 December
Sunday 24 December
Tuesday 26 December
Thursday 28 December
Monday 1 January
Tuesday 2 January
Wednesday 3 January
Sunday 7 January
  • 21:00 - Klassieker: The Seventh Seal
Tuesday 9 January
Sunday 14 January
  • 21:00 - Klassieker: The Seventh Seal
Tuesday 16 January
Sunday 21 January
  • 21:00 - Klassieker: The Seventh Seal
Tuesday 23 January
Sunday 28 January
  • 21:00 - Klassieker: The Seventh Seal
Tuesday 30 January
Newsletter