image Verwacht: Médecin de campagne image Loving Vincent

Klassieker: The Seventh Seal (1957)

Regisseur: Ingmar Bergman
Met: Max von Sydow, Gunner Björnstrand, Bengt Ekerot
Gesproken taal: Zweeds / Latijn
Ondertiteling: Engels (EN)
Info: 1957 | SWE | 96 min.
Vertoning: 7, 14, 21 en 28 januari

The Seventh Seal (1957)

Een man zoekt antwoorden over het leven, de dood en het bestaan van God, terwijl hij schaakt tegen de personificatie van de Dood tijdens het woeden van de pest.

Een ridder (Max von Sydow) keert terug van de Kruistochten in een door pest geteisterd Zweden van de middeleeuwen. Na een confrontatie met de personificatie van de Dood (Bengt Ekerot), weet de ridder zijn lot uit te stellen door de Dood uit te dagen voor een schaakspel. De ridder maakt van dit uitstel gebruik door het kind te redden van de jonge rondtrekkende komedianten Mia en Jof (Maria en Jozef), terwijl hijzelf zich samen met zijn hofhouding aansluit in de dodendans.

Het filmisch mysteriespel maakte Bergman internationaal beroemd, maar is inmiddels zo vaak onderwerp van satire (o.a. in Woody allens Love and Death), dat de somberheid van Von Sydow en Ekerot als ridder en de Dood zich nauwelijks nog zonder grinnikneiging laat zien. De poëzie rond het komediantengezin werkt echter nog altijd onverminderd.

The Seventh Seal wordt gezien als een klassieker in de wereld cinema, en als een van de beste films allertijden. De film maakte Bergman een wereldberoemd regisseur, bevattend scènes die in de loop der tijd iconisch zijn geworden dankzij eerbetonen, kritische analyses en parodieën.

Filmladder
Wednesday 17 January
Thursday 18 January
Friday 19 January
Saturday 20 January
Sunday 21 January
Monday 22 January
Tuesday 23 January
Wednesday 24 January
Sunday 28 January
Tuesday 30 January
Wednesday 31 January
Thursday 1 February
Wednesday 7 February
Thursday 8 February
  • 21:00 - The Shape of Water
Thursday 15 February
Newsletter