image Uitkijk Specials: Sexy Cinema // The Dreamers image Wild Amsterdam | De Wilde Stad [ENG]

Klassieker: Zabriskie Point (1970)

Regisseur: Michelangelo Antonioni
Met: Daria Halprin, Mark Frechette 
Gesproken taal: Engels
Ondertiteling:
Info: 1970 | VS, IT | 110 min.

Zabriskie Point

Op Zabriskie Point, het laagste punt van de VS, ontmoeten twee wildvreemden elkaar als gevolg van de studentenrellen in mei ‘68. Ze beginnen een ongeremde romance, de liefde bedrijvend in de zanderige vallei.

Campusrellen, radicalisme, de Vietnamoorlog: Zabriskie Point schetst de roerige periode van na mei ’68 toen studenten, Black Panthers en stoner hippies in opstand kwamen tegen Uncle Sam. Tijdens een teach-in wordt een agent gedood door een student. UCLA-student Mark Frechette wordt ten onrechte verdacht en slaat op de vlucht wanneer hij dreigt opgepakt te worden.

Op het laagste punt van de VS, Zabriskie Point, ontmoet Mark de vrijzinnige studente antropologie Daria, die in een oude Chevrolet op weg is naar een conferentie in Phoenix. Samen maken ze lange wandelingen door de woestijn en filosoferen ze als echte kinderen van de sixties over Amerika’s vele zonden.

Dat de stijlvolle, ingetogen Europese intellectueel Antonioni zich over de Amerikaanse tegenbeweging boog, verbaasde destijds. Ook had de regisseur zijn afgemeten beeldregie ingeruild voor beweeglijk impressionistisch camerawerk en de vertelling voorzien van een funky rocktune door Pink Floyd, The Rolling Stones en Jerry Garcia, homo psychedelicus van de Grateful Dead. De film ontving toentertijd daarom veel kritiek, maar geldt nu als cultfilm dankzij de romantische woestijnopnamen van Death Valley en de beelden van seksende studenten in de vallei van Zabriskie Point.

Filmladder
Wednesday 25 April
Thursday 26 April
Saturday 28 April
Sunday 29 April
Monday 30 April
Tuesday 1 May
Wednesday 2 May
Sunday 6 May
Tuesday 8 May
Wednesday 9 May
Sunday 13 May
Tuesday 15 May
Wednesday 16 May
Sunday 20 May
Tuesday 22 May
Sunday 27 May
Tuesday 29 May
Newsletter