image The Theory of Everything image Film & Filosofie: Riddles of the Sphinx

De Vrienden van de Uitkijk presenteert: Les Enfants du Paradis

Regisseur: Marcel Carné
Met: Arletty, Jean-Louis Barrault, Pierre Brasseur
Gesproken taal: Frans
Ondertiteling: Nederlands
Info: 1945 | FR | 189 min.
Vertoning: 29 maart – 20:00

Les Enfants du Paradis

Samen met de Vrienden van de Uitkijk maken we vanaf november 2017 een reis door de tijd. We begonnen helemaal bij het begin, en maken stapje voor stapje onze weg richting het nu. Elke maand staat in teken van het volgende decennium, en schijnen we een licht op de vernieuwers van die tijd: van de eerste science-fiction film, tot propaganda, tot film noir, tot baanbrekende feministische titels.

We willen, in tegenstelling tot onze andere filmprogramma’s, niets liever dan deze historische reis samen met jullie in elkaar zetten. Iedereen mag zijn suggestie voor de volgende maand met ons delen, waaruit wij vervolgens een selectie maken. Kortom, als Vriend verbind je je niet alleen aan de Uitkijk, ook mag je meebeslissen en je favoriete films op het witte doek zien!

Les Enfants du Paradis vertelt over het theatrale leven van een beeldschone courtisane en de vier mannen die haar aanbidden.

Rond 1844 in de Boulevard du Temple wordt het Parijse theaterleven verenigd. De gevoelige mimespeler Baptiste Deburau wordt verliefd op de beeldschone toneelspeelster Garance (Arletty), die maar met haar mysterieuze, donkere ogen hoeft te knipperen of de aanbidders liggen aan haar voeten. Ze heeft dan ook heel wat te stellen met vier mannen die haar het hof willen maken: naast de timide Baptiste de arrogante womanizer Lemaître, de sluwe crimineel Lacenaire en de aristocraat Graaf De Montray. Baptiste vlucht voor zijn emoties en trouwt met een jonge actrice. Na enkele jaren, wanneer Baptiste inmiddels beroemd is geworden, zien hij en Garance elkaar terug.

Les Enfants du Paradis was een hoogtepunt van het ‘poëtisch realisme” en tevens een hoogtepunt in de samenwerking van het duo dat deze stijl van filmen perfectioneerde: de gepassioneerde scenarioschrijver Jacques Prévert en de perfectionistische regisseur Marcel Carné. Samen konden zijn een filmische magie creëren, waar ze alleen niet toe in staat waren. Les Enfants du Paradis was hun laatste grote succes.

Al sinds de triomfantelijke première in het pas bevrijde Frankrijk geldt Les Enfants du Paradis als een van de beste Franse films aller tijden, ondanks de maak veel te lijden had onder de Duitse bezetting van Frankrijk. Tegelijkertijd was deze tijd van bezetting en vernedering een bron van inspiratie; de film is een uitdagend statement van de Franse theatercultuur, en bovendien een gelaagde bespiegeling over de aard van maskerade, fantasie en verbeelding.

Filmladder
Tuesday 20 March
Wednesday 21 March
Thursday 22 March
Friday 23 March
Saturday 24 March
Sunday 25 March
Monday 26 March
Tuesday 27 March
Wednesday 28 March
Thursday 29 March
Sunday 1 April
Monday 2 April
Wednesday 4 April
Sunday 8 April
Sunday 15 April
Sunday 22 April
Sunday 29 April
Newsletter