image The Death of Stalin image Simulacrum X Uitkijk: Man With A Movie Camera

Mental Cinema: Koyaanisqatsi

Regisseur: Godfrey Reggio
Kunstenaar: Vincent Ceraudo
Info: 1982 | VS | 86 min.
Vertoning: 4 juni | 21:00

Mental Cinema: Koyaanisqatsi

“Eerst zien, dan geloven” luidt het motto van de Uitkijk. Maandag 4 juni pakken we het echter volledig anders aan, en zul je eerst moeten geloven voordat je kunt zien. Kunstenaar Vincent Ceraudo laat namelijk door middel van een geluidsinstallatie een verhaal afspelen in je eigen hoofd. Vervolgens vertonen we de eveneens tot de verbeelding sprekende film Koyaanisqatsi. Deze mental cinema speelt niet in je hoofd, maar mét je hoofd.

De Franse kunstenaar Vincent Ceraudo is onderdeel van De Ateliers, een kunstenaarsinstituut op de Stadhouderskade. Vincent laat met Mental Cinema zijn “kijkers” het werk doen en stelt hun verbeeldingsvermogen op de proef door een audiofragment af te spelen waarbij het publiek een film in hun eigen hoofd kan laten afspelen. Deze “film” zal zich deels afspelen waar het publiek zich bevindt; in de zaal van De Uitkijk.

Koyaanisqatsi is een hallucinerend kijk- en luisterspel, zonder één woord dialoog of uitleg, over onze verstedelijkte wereld. Met een hoofdrol voor de indringende composities van Philip Glass.

De titel van de film werd ontleend aan de taal der Hopi-Indianen en betekent zoveel als ‘Het leven uit balans’. De fotografie was in handen van Ron Fricke, die ook aan het scenario meewerkte, samen met Godfrey Reggio, Michael Hoenig en Alton Walpole. Koyaanisqatsi is een film die alleen in de bioscoop op een zo groot mogelijk scherm tot zijn recht kan komen.

Filmladder
Wednesday 23 May
Thursday 24 May
Friday 25 May
Saturday 26 May
Sunday 27 May
Monday 28 May
Tuesday 29 May
Wednesday 30 May
Monday 4 June
Tuesday 5 June
Wednesday 6 June
Tuesday 12 June
Tuesday 19 June
Tuesday 26 June
Tuesday 3 July
Tuesday 10 July
Tuesday 17 July
Tuesday 24 July
Tuesday 31 July
Newsletter