image Modern Tales: The Sweet Hereafter image Modern Tales: La Double Vie de Véronique

Modern Tales: Valerie and Her Week of Wonders

Regisseur: Jaromil Jires
Met: Jaroslava Schallerová, Helena Anýzová, Petr Kopriva
Gesproken taal: Tsjechisch
Ondertiteling: Engels
Info: 1970 | CZ | 77 min.
Vertoning: 14 augustus en 10 september

Valerie and Her Week of Wonders

In augustus en september staat Uitkijk Specials in het teken van moderne sprookjes voor volwassenen; verhalen die de realiteit ontstijgen en de waarheid bevragen. Van twee identieke meisjes die niet van elkaars bestaan afweten en droomnachtmerries over volwassen worden tot een pathologische verhalenverteller die verliefd wordt op een tweekoppige vrouw. Stap even uit de werkelijkheid en laat je betoveren door deze Modern Tales!

Iedere dinsdagavond in augustus en september 22:00 zie je in Uitkijk Specials: Modern Tales afwisselend de films La Double Vie de Véronique, Valerie and Her Week of Wonders, The Sweet Hereafter en Big Fish.

In Valerie and Her Week of Wonders, een confronterende, carnavaleske coming-of-age-fantasie, vinden angst, liefde, seks en religie elkaar in een surreële wereld. De film is net zo verleidelijk als mooi, net zo subversief als vreemd.

In deze surreële psychologische fantasie, leeft de jonge Valerie met haar grootmoeder. Valerie voelt de eerste prikkels van haar seksuele bewustzijn wanneer een carnavalsparade de stad in trekt en een man haar een paar magische oorbellen laat zien. Wanneer Valeries fantasie-avonturen beginnen, vervaagt de grens tussen droom en werkelijkheid.

Deze betoverende film van regisseur Jaromil Jires wordt beschouwd als onderdeel van de Tsjechische New Wave, films die aan het begin van de jaren ‘60 een radicale breuk betekenen met de dominante realistisch-socialistische esthetiek en een kritische blik werpen op de maatschappij. Ester Krumbachová schreef mee aan het screenplay van Valerie and Her Week of Wonders, evenals aan het screenlay van Daisies, die (een tip van de sluier) in oktober als zondagklassieker vertoond zal worden in de Uitkijk.

Filmladder
Sunday 23 September
Monday 24 September
Tuesday 25 September
Wednesday 26 September
Thursday 27 September
Sunday 30 September
Monday 1 October
Sunday 7 October
Thursday 11 October
Sunday 14 October
Sunday 21 October
Sunday 28 October
Sunday 4 November
  • 21:00 - Klassieker: Le Petit Soldat
Sunday 11 November
  • 21:00 - Klassieker: Le Petit Soldat
Sunday 18 November
  • 21:00 - Klassieker: Le Petit Soldat
Sunday 25 November
  • 21:00 - Klassieker: Le Petit Soldat
Newsletter