image Ôtez-Moi d’un Doute

Other Futures X De Uitkijk: Solaris

Regisseur: Andrei Tarkovsky 
Met: Natalya Bondarchuck, Donatas Banionis, Jüri Järvet
Gesproken taal: Russisch / Duits
Ondertiteling: Engels
Info: 1972 | SU | 167 min.
20.30: inleiding (ENG)
20.45: start film (ENG subs)

Solaris

In samenwerking met Other Futures, een digitaal en fysiek platform waar publiek en toekomstdenkers uit alle delen van de wereld met elkaar in contact komen, vertoont de Uitkijk Solaris van Andrei Tarkosvky. Deze niet-westerse Science Fiction film gaat niet per se om geavanceerde techniek, maar des te meer over de psychologische processen van mensen die geconfronteerd worden met onwerkelijke verschijnselen in het heelal. De filosofische film Solaris zal, in het Engels, worden ingeleid door dr. Abe Geil, Filmstudies, UVA.

In de verre toekomst hebben mensen een ruimtestation in een baan rond de planeet Solaris gebracht. Wanneer er bericht komt dat drie wetenschappers van het ruimtestation overleden zijn, wordt psycholoog Kris Kelvin (Donatas Banionis), eropuit gestuurd om de situatie op het station te controleren.

De planeet Solaris blijkt onbewuste menselijke angsten en herinneringen te peilen en te materialiseren. Dromen worden werkelijkheid: astronaut Kelvin wordt bezocht door zijn vroegere vriendin, die lang geleden zelfmoord heeft gepleegd. Deze ontmoeting duwt Kelvin verder in een labyrintische wereld van herinneringen, bizarre spelingen van het geheugen en de werkelijkheid.

Steeds duidelijker wordt dat de bemanning onder invloed is geraakt van de onbenoembare macht van Solaris. Uiteindelijk slaat de complete crew aan het hallucineren en raakt de werkelijkheid volledig uit zicht. De filosofische film Solaris stelt scherpe vragen over wat ons tot mens maakt, en hoe onze relaties tot anderen vorm krijgen.

Filmladder
Wednesday 17 January
Thursday 18 January
Friday 19 January
Saturday 20 January
Sunday 21 January
Monday 22 January
Tuesday 23 January
Wednesday 24 January
Sunday 28 January
Tuesday 30 January
Wednesday 31 January
Thursday 1 February
Wednesday 7 February
Thursday 8 February
  • 21:00 - The Shape of Water
Thursday 15 February
Newsletter