image South Africa & Film: The Man Who Drove with Mandela image South Africa & Film

Rebel Without A Cause (1955)

Regisseur: Nicholas Ray
Met: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo
Gesproken taal: Engels
Ondertiteling: Geen
Info: 1955 | VS | 111 min.

Vertoning: Zondag 5, 12,19 & 26 maart, 21:00 uur.

Rebel Without A Cause

Jim Stark is de ‘new kid in town’. Overal waar hij gewoond heeft heeft hij problemen veroorzaakt, wat dan ook de reden is dat zijn familie weer eens is verhuisd. Hij hoopt de liefde te vinden die hij niet van zijn familie krijgt. Een deel hiervan vindt hij in zijn relatie met Judy, maar Jim moet zich nog steeds bewijzen door middel van vechtpartijen en autoraces.

“Het moet voor het eerst in de geschiedenis van de film zijn geweest dat een 24-jarige jongen, die tot dan toe eigenlijk slechts één serieuze film op zijn naam had staan, de hele boel zo goed als aan het regisseren was.” Dat zei Dennis Hopper tientallen jaren na de release van de film over James Dean. James Dean werd het tieneridool van de jaren vijftig in deze filmhit van de  onbegrepen gekwelde tiener. De generatiekloof zorgt voor hartverscheurende en pathetische conflicten.

De kracht van deze klassieker is te wijten aan de betekenis die het heeft gehad in de (Amerikaanse) maatschappij van de jaren vijftig. Rebel Without a Cause’ was voor zijn tijd erg controversieel en vernieuwend. Wat vooral als shockerend werd ervaren is het feit dat de film voor het eerst toont dat criminele jongeren niet per definitie uit kansarme gezinnen komen. De titel van de film, ‘rebel zonder reden’, verwijst naar een algemener gevoel van opstand onder jongeren van welgestelde gezinnen; deze jongeren werden eigenlijk geacht niets te klagen te hebben. Het is de welvaartsstaat die wordt bekritiseerd door jongeren in de jaren vijftig. Ouders, die geen of weinig aandacht hebben voor hun kinderen.

Voor het reserveren van kaartjes kunt u gebruik maken van het onderstaande formulier. Let op: dit formulier is simpel en weet niet wanneer de voorstellingen zijn. Controleer graag van te voren of het tijdstip dat u aanvinkt daadwerkelijk mogelijk is.

Name:*
E-mail:*
Select:*
Datum:*
Tijd voorstelling:*
Aantal kaartjes:*

Filmladder
Maandag 27 maart
Dinsdag 28 maart
Woensdag 29 maart
Donderdag 30 maart
Vrijdag 31 maart
Zaterdag 1 april
Zondag 2 april
Maandag 3 april
Dinsdag 4 april
Woensdag 5 april
Vrijdag 7 april
Zondag 9 april
Donderdag 13 april
Vrijdag 14 april
Zondag 16 april
Donderdag 20 april
  • 21:00 - Cry Freedom
Vrijdag 21 april
Zondag 23 april
Vrijdag 28 april
Zondag 30 april
Donderdag 4 mei
Newsletter