image South Africa & Film image Breakfast at Tiffany’s: Audrey & Anne

South Africa & Film: Searching for Sugar Man

Regisseur: Malik Bendjelloul
Gesproken taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Info: 2012 | Engeland, Zweden | 86 min.

Vertoning: 23 maart 2017, 21:00

South Africa & Film: Searching for Sugar Man

Muziek is een krachtig wapen dat vaak wordt ingezet als teken van verzet. Amerika had Dylan, Groot-Brittannië had Donovan, en Zuid-Afrika? Zuid-Afrika had Rodriguez, de Mexicaans-Amerikaanse singer-songwriter uit Detroit. Maar hoewel Dylan en Donovan in zo’n beetje de hele westerse wereld bekend waren, kende vrijwel niemand Rodriguez.

Twee fans, een muziekjournalist en een platenhandelaar, gaan op zoek naar de man achter de muziek, de mysterieuze Rodriguez. Volgens sommigen zou hij overleden zijn nadat hij zichzelf tijdens een slecht bezocht optreden in brand gestoken zou hebben.  In eigen land waren zijn platen ongenadeloos geflopt, maar in Zuid-Afrika groeiden liedjes als ‘I Wonder’ en ‘Sugar Man’ uit tot ware Anthems.

Miljoenen Zuid-Afrikanen draaiden zijn (gebootlegde) platen als protest tegen het Apartheidsregime. Zelfs Zuid-Afrikaanse soldaten, die het beleid van het regime moesten uitvoeren, draaien zijn platen als heimelijk protest tegen datzelfde regime. Volgens de Afrikaanse platenhandelaar en oud-soldaat Stephen Segerman was  “Rodriguez voor Zuid-Afrikaanse soldaten wat Jimi Hendrix was voor de Amerikanen in Vietnam”. Behalve met als cruciaal verschil dat Hendrix zelf Amerikaan is, en Rodriguez geen Zuid-Afrikaan. 

De film zal worden ingeleid door Hans Goedkoop en Marcel Goedhart, presentator en regisseur van de NTR documentairereeks over Zuid-Afrika, Goede Hoop.

Voor het reserveren van kaartjes kunt u gebruik maken van het onderstaande formulier. Let op: dit formulier is simpel en weet niet wanneer de voorstellingen zijn. Controleer graag van te voren of het tijdstip dat u aanvinkt daadwerkelijk mogelijk is.

Name:*
E-mail:*
Select:*
Datum:*
Tijd voorstelling:*
Aantal kaartjes:*

Filmladder
Maandag 27 maart
Dinsdag 28 maart
Woensdag 29 maart
Donderdag 30 maart
Vrijdag 31 maart
Zaterdag 1 april
Zondag 2 april
Maandag 3 april
Dinsdag 4 april
Woensdag 5 april
Vrijdag 7 april
Zondag 9 april
Donderdag 13 april
Vrijdag 14 april
Zondag 16 april
Donderdag 20 april
  • 21:00 - Cry Freedom
Vrijdag 21 april
Zondag 23 april
Vrijdag 28 april
Zondag 30 april
Donderdag 4 mei
Newsletter