image Two Times Del Toro: Pan’s Labyrinth image Ôtez-Moi d’un Doute

Een ode aan Philip Seymour Hoffman: The Master

Regisseur: Paul Thomas Anderson
Met: Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix, Amy Adams
Gesproken taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Info: 2012 | VS | 138 min.
Vertoning: donderdag 1 februari

The Master

Op 2 februari is het helaas alweer vier jaar geleden dat geroemd acteur Philip Seymour Hoffman overleed. Om Hoffman en zijn oeuvre te eren vertoont de Uitkijk op 1 februari de The Master van Paul Thomas Anderson, waarin hij op meesterlijke wijze de rol vertolkt van “the master” van een zelfhulpreligie, zodat wij allen om klokslag twaalf uur aan Philip Seymour Hoffman zullen denken. Voor aanvang van de film zal regisseur Jeroen Houben een inleiding geven.

Lancaster Dodd: “If you figure a way to live without serving a master, any master, then let the rest of us know, will you? For you’d be the first person in the history of the world.”

WO II-veteraan Freddie Quell (Joaquin Phoenix) probeert zichzelf op de been te houden met behulp van zelf gebrouwen alcoholica, maar hiermee weet hij het afglijden van zijn leven niet te voorkomen. Op een dag komt Freddie in contact met Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman), de charismatische leider van de mysterieuze beweging “The Cause” (à la Scientology).

Zoals in elke film van regisseur Paul Thomas Anderson ontstaat er tussen beide mannen een vader-zoonrelatie, zonder dat zij vader en zoon zijn. Freddie vindt in Dodd een leider, waar Dodd in Freddie een fascinatie vindt. Met onvergetelijke beelden en adembenemend acteren, druipt van iedere scène een ongelooflijke spanning.

Philip Seymour Hoffman kreeg voor zijn rol als Lancaster Dodd zijn vierde en tevens laatste oscarnominatie. Met Dodd weet Hoffman een rol neer te zetten die zijn eigen mythe nog aan het ontdekken is. Of Dodd in zijn eigen verzinsels gaat geloven wordt niet duidelijk, maar het verdedigen ervan doet hij vol overgave. Hoffman wordt om deze rol geroemd vanwege zijn niet onderdrukte temperament, smeulende passie en leiderschap zonder een greintje inspanning.

Filmladder
Wednesday 17 January
Thursday 18 January
Friday 19 January
Saturday 20 January
Sunday 21 January
Monday 22 January
Tuesday 23 January
Wednesday 24 January
Sunday 28 January
Tuesday 30 January
Wednesday 31 January
Thursday 1 February
Wednesday 7 February
Thursday 8 February
  • 21:00 - The Shape of Water
Thursday 15 February
Newsletter