image The Sound of Silence: Les Triplettes de Belleville image The Sound of Silence: 3-Iron

The Sound of Silence: Le Quattro Volte

Regisseur: Michelangelo Frammartino
Met: Guiseppe Fuda, Bruno Timpano, Nazareno Timpano
Gesproken taal: geen
Ondertiteling: Geen
Info: 2010 | IT | 88 min.
Vertoning: 27 februari en 27 maart (deze vertoning is toegankelijk met We Are Public)

Le Quattro Volte

In film draait het allemaal om beeld en geluid, maar heb je ooit gedacht aan de kracht van de stilte? In de maanden februari en maart, vertoont de Uitkijk vier films die op een bepaalde manier bijzonder zijn in hun toepassing van stilte in film; op het gebied van thema, techniek en narratief. Want; spreken is zilver, maar zwijgen is goud.

In The Sound of Silence / Stilte in film draait de Uitkijk in februari en maart op dinsdagavond afwisselend No Country for Old Men, 3-Iron, Les Triplettes de Belleville en Le Quattro Volte.

Le quattro volte geeft een poëtisch beeld van de levenscyclus en de ononderbroken tradities op het platteland van Zuid-Italië, zonder woorden te gebruiken. Regisseur Frammartino gaat niet bewust op zoek naar de vertedering, en toch heeft de film een hoog feelgood-gehalte.

Van een geitenherder die zijn laatste adem uitblaast meandert de film langs de geboorte van een geit, een boom die wordt omgehakt en de houtskool die er uiteindelijk van zijn stam wordt gemaakt. Zware kost, maar ook als simpel portret van een harmonieuze gemeenschap waar de tijd lijkt stil te staan, is Le quattro volte (“De vier keren”) prachtig.

Van de vier delen in Le quattro volte heeft slechts één een menselijk gezicht: een oude herder slijt zijn laatste dagen in een dorpje in Calabrië, het zuidelijkste puntje van Italië. Hij hoedt er zijn geiten op de heuvels die de meeste dorpelingen allang verlaten hebben in hun trek naar de grote stad. Ondertussen volgen we de eerste stapjes van een pasgeboren geitje en het verschieten van de kleuren van een vijgenboom met de seizoenen.

Op het filmfestival van Cannes was Le quattro volte niet alleen bij het publiek favoriet, de film viel ook zeer in de smaak bij de pers, die het lef van de maker, de trefzekere regie, de beeldende vertelling en de subtiele humor en spanning zeer wist te waarderen. De film won onder andere de Europa Cinema Label Award.

Filmladder
Thursday 22 February
Friday 23 February
Saturday 24 February
Sunday 25 February
Monday 26 February
Tuesday 27 February
Wednesday 28 February
Thursday 1 March
Sunday 4 March
Tuesday 6 March
Wednesday 7 March
Sunday 11 March
Tuesday 13 March
Sunday 18 March
Tuesday 20 March
Sunday 25 March
Tuesday 27 March
Newsletter