image Film & Filosofie: Riddles of the Sphinx image Film & Filosofie: DRIFT X Uitkijk

Film & Filosofie: Videodrome

Spreker: Arthur Schippers
Regisseur:
David Cronenberg
Met: James Woods, Sonja Smits, Deborah Harry
Gesproken taal: Engels
Ondertiteling: Engels
Info: 1983 | UK | 89 min.

Videodrome

Filmtheater de Uitkijk en het DRIFT-collectief presenteren met trots een nieuwe editie van Film en Filosofie. Terwijl de Uitkijk het acht-jarige bestaan van Film en Filosofie viert, vindt op 13 april de twaalfde editie van wijsgerig festival DRIFT plaats te LAB111. De vier films op het programma zijn geselecteerd met oog op het driftige thema dit jaar: Buitenstebinnen. De films zullen worden ingeleid door een gevarieerdheid aan sprekers, elk begiftigd met filosofisch talent. Vier weken achter elkaar op woensdag, beginnend op 14 maart en eindigend op 4 april.

In de surrealistische scifi-horror Videodrome stelt David Cronenberg prangende, tijdloos relevante vragen over de verhouding tussen nieuwe media en onze identiteit.

Max Renn (James Woods) is de directeur van CIVIC-TV, een klein TV-station dat uitsluitend prikkelende erotica uitzendt. CIVIC-TV lijdt net aan een gebrek aan goed materiaal wanneer zijn technisch handige collega Harlan gestolen fragmenten van ene Videodrome aan Max laat zien: verhaalloze, gruwelijk gewelddadige martelporno in een onheilspellende rode kamer. Opgewonden en onder de indruk van de opname gaat Max hongerig op zoek naar de bron van de cassettes, voordat hij langzaamaan op een mysterie stuit, en merkt dat de beelden iets met hem doen.

David Cronenberg, ook wel “The Baron of Blood”, staat bekend als een pionier van het body horror-genre in film. Zijn werk stelt de relatie van onze geest met ons lichaam aan de orde, en bevraagt wat onze lichaamsgebonden angsten ons over die relatie zeggen kunnen. In Videodrome keert deze thematiek terug in de vorm van de nieuwe media, en de vragen die hun opkomst urgent aan ons blíjven voorleggen: wat betekent het wanneer wij het tot ons nemen, en wanneer wij dit doen, waar ligt de grens van onze controle? En dat tot-je-nemen, moeten we ons dat als een afgebakend mentaal proces voorstellen, of als iets wat ons wezen binnendringt, zich met ons vervlecht?

Arthur Schipper studeerde filosofie in New York en Londen, ontwikkelt momenteel een nieuw denken over noties van semantische ‘aboutness’ en intentionaliteit, en past dit denken toe om centrale problemen in de filosofie op te lossen.

Filmladder
Tuesday 20 March
Wednesday 21 March
Thursday 22 March
Friday 23 March
Saturday 24 March
Sunday 25 March
Monday 26 March
Tuesday 27 March
Wednesday 28 March
Thursday 29 March
Sunday 1 April
Monday 2 April
Wednesday 4 April
Sunday 8 April
Sunday 15 April
Sunday 22 April
Sunday 29 April
Newsletter