image Les Uns et les Autres image Verwacht: Médecin de campagne

De Vrienden van de Uitkijk presenteert: Battleship Potemkin

Regisseur: Sergei M. Eisenstein
Met: Aleksandr Antonov, Vladimir Barskiy, Grigoriy Aleksandrov
Tussentitels: Engels
Info: 1925 | Sovjet Unie | 75 min.
Vertoning: woensdag 17 januari

Battleship Potemkin

Samen met de Vrienden van de Uitkijk maken we vanaf november 2017 een reis door de tijd. We beginnen helemaal bij het begin, en maken stapje voor stapje onze weg richting het nu. Elke maand staat in teken van het volgende decennium, en schijnen we een licht op de vernieuwers van die tijd: van de eerste science-fiction film, tot propaganda, tot film noir, tot baanbrekende feministische titels.

We willen, in tegenstelling tot onze andere filmprogramma’s, niets liever dan deze historische reis samen met jullie in elkaar zetten. Iedereen mag zijn suggestie voor de volgende maand met ons delen, waaruit wij vervolgens een selectie maken. Kortom, als Vriend verbind je je niet alleen aan de Uitkijk, ook mag je meebeslissen en je favoriete films op het witte doek zien!

In de maand januari presenteert De Vrienden van de Uitkijk Battleship Potemkin, een film uit de jaren twintig die toentertijd nog in de Uitkijk zelf heeft gedraaid. Battleship Potemkin is een stille, iconische film van befaamd regisseur Sergei M. Eisenstein, die een gedramatiseerde versie laat zien van de muiterij op de pantserkruiser Potjomkin (Battleship Potemkin) in 1905.

Wat in 1905 begint als een staking wanneer het personeel van de pantserkruiser Potjomkin verrot vlees voorgeschoteld krijgt als avondeten, eindigt in een bloederige opstand. De matrozen hijsen de rode vlag en proberen een revolutie te starten in hun thuishaven Odessa, met een bloedbad tot gevolg.

Battleship Potemkin is een iconisch werk in de filmgeschiedenis. Deze status heeft de film voornamelijk te danken aan de bijzondere en vooruitstrevende montage die Eisenstein heeft toegepast. Eisenstein gebruikte de film om te experimenteren met montage om een zo groot mogelijk emotionele invloed op het publiek zou hebben.

Waar Battleship Potemkin voornamelijk om bekend staat, is de trappenscène waarin de soldaten van het tsaristische leger de trappen naar de haven van Odessa marcheren, terwijl ze opstandelingen en bevolking genadeloos neerschieten en neersabelen. Om extra drama aan deze scène toe te voegen liet Eisenstein een kinderwagen met baby erin de trap afrollen nadat de moeder door een kogel is getroffen. Deze scène heeft internationaal grote invloed gehad op filmers – onder meer op de Duitse Leni Riefenstahl en is vaak aangehaald in andere films, waaronder Amerikaanse producties als The Godfather, The Untouchables en Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith.

Filmladder
Wednesday 17 January
Thursday 18 January
Friday 19 January
Saturday 20 January
Sunday 21 January
Monday 22 January
Tuesday 23 January
Wednesday 24 January
Sunday 28 January
Tuesday 30 January
Wednesday 31 January
Thursday 1 February
Wednesday 7 February
Thursday 8 February
  • 21:00 - The Shape of Water
Thursday 15 February
Newsletter