image Klassieker: Salò, or the 120 days of Sodom (1975) image Simulacrum X De Uitkijk: Animal Farm

De Vrienden van de Uitkijk presenteert: De Roverssymfonie

Regisseur: Friedrich Feher
Met: Hans Feher, Oscar Asche, Webster Booth
Gesproken taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Info: 1936 | UK | 116 min.
Vertoning: 21 februari

De Roverssymfonie

Samen met de Vrienden van de Uitkijk maken we vanaf november 2017 een reis door de tijd. We beginnen helemaal bij het begin, en maken stapje voor stapje onze weg richting het nu. Elke maand staat in teken van het volgende decennium, en schijnen we een licht op de vernieuwers van die tijd: van de eerste science-fiction film, tot propaganda, tot film noir, tot baanbrekende feministische titels.

We willen, in tegenstelling tot onze andere filmprogramma’s, niets liever dan deze historische reis samen met jullie in elkaar zetten. Iedereen mag zijn suggestie voor de volgende maand met ons delen, waaruit wij vervolgens een selectie maken. Kortom, als Vriend verbind je je niet alleen aan de Uitkijk, ook mag je meebeslissen en je favoriete films op het witte doek zien!

In februari belanden we met onze reis in de jaren dertig. Het sleutelwerk van dit decennium is een film die met name voor de geschiedenis van de Uitkijk erg belangrijk is, waar hij meer dan 850 keer te zien was; De roverssymfonie in deze magische, sprookjesachtige muziekfilm ontdekt een jonge pianist dat er gestolen geld in zijn mechanische piano is verstopt door de roversbende van de Zwarte Duivels. Als zijn moeder wordt gearresteerd, vlucht de pianist met het geld de bergen in.

De Roverssymfonie zal worden ingeleid door een wel heel bijzondere persoon, namelijk Wim Hulshoff Pol, de zoon van de directeur van de Uitkijk in de jaren 1934 tot 1956. Meneer Hulshoff Pol is opgegroeid met De Uitkijk en hij vertelde ons dat veel films niet het Nederlandse publiek hadden bereikt wanneer ze niet in de Uitkijk waren gedraaid, waaronder de befaamde Roverssymfonie.

De Roverssymfonie is een sprookjesachtig verhaal over een roversbende die uit is op het geld van een waarzegsters, dat iedereen betovert. Voor kinderen is de film een fantastisch sprookje, ouders zullen de soms absurde humor waarderen. Het verhaal is zo eenvoudig dat er weinig dialogen zijn. Dat moet ook wel, want het ging regisseur Friedrich Feher vooral om de muziek. De film begint met een door het orkest gespeelde ouverture, met alle orkestleden in bolhoed, zwart pak en met een Chaplin-snorretje. Vervolgens hoor je liedjes, flarden piano en een orkestrale score met steeds terugkerende motiefjes. Geen wonder dat je die kunt meefluiten als je de bioscoop vrolijk verlaat.

Direct na de première van De Roverssymfonie in De Uitkijk in 1940 werd de film door de Duitsers verboden. Het oorspronkelijke negatief van de film verbrandde in Londen tijdens een bombardement. De Uitkijk slaagde er in om uit het materiaal dat ze nog bezaten in 1946 een nieuwe kopie samen te stellen.

De Roverssymfonie werd op den duur een groot succes, niet in de laatste plaats vanwege de muziek. De film kreeg een cultstatus; het werd traditie om iedere zomer een keer de film te gaan zien. De film werd in De Uitkijk pas van het programma gehaald toen hij helemaal kapot gedraaid was. Onlangs werd in Groot-Brittannië een goed geconserveerde versie teruggevonden. Sindsdien is de film af en toe weer in De Uitkijk te bewonderen, zo ook aanstaande woensdag 21 februari.

Filmladder
Thursday 22 February
Friday 23 February
Saturday 24 February
Sunday 25 February
Monday 26 February
Tuesday 27 February
Wednesday 28 February
Thursday 1 March
Sunday 4 March
Tuesday 6 March
Wednesday 7 March
Sunday 11 March
Tuesday 13 March
Sunday 18 March
Tuesday 20 March
Sunday 25 March
Tuesday 27 March
Newsletter