Misha enzovoort

Di 4 april 2017, 19:00 uur

Nederland, 2014, 58 min

Regie: Cherry Duyns 
Camera: Erik van Empel
Montage: Ulrike Mischka
Geluid: Menno Euwe
Met: Ensemble ICP (Instant Composers Pool)
Producent | Distributie: Susanne von Canon | Stichting Enveloppe

Een film van Cherry Duyns waarin hij Misha Mengelberg volgt tijdens een week van optredens in de Londense jazzclub Vortex met zijn ensemble ICP (Instant Composers Pool). Muziek maken is als ademhalen voor Mengelberg. De bandleider, componist en pianist viel een aantal jaren geleden ten prooi aan dementie.

Cherry Duyns volgt dit icoon van de Europese jazz. De bandleden maken zich op voor het lang uitgestelde afscheid van Mengelberg, met wie ze decennia hebben samengespeeld. Duyns vraagt het voorzichtig aan de bandleden: moet hij niet tegen zichzelf in bescherming worden genomen?

Nee, antwoordt er één resoluut. Dat Mengelberg ondanks zijn ziekte nog altijd met het ensemble op het podium staat, past in zijn esthetiek waarin iedereen mee mag doen. Hij houdt immers van verwarring en gekte.

Mengelberg heeft in heldere momenten nog steeds een ongezouten mening over mede-componisten als John Cage ('tamelijk vijandige muziek') en Chopin ('ijzingwekkend saai en vervelend'). En in een speels moment gebruikt hij zijn wandelstok om de piano te bespelen. Toch rijst de onontkoombare vraag of het ensemble wel kan voortbestaan zonder hem als spil.
Misha Mengelberg overleed 3 maart 2017.

Vooraf:

Steigerpijp

NL 2009, oorspr. 16mm, kl, 6 min.

Regie: Barbara Hin, Martin van der Veen
Camera: Reinout Steenhuizen, Diderik Evers
Muziek: ICP Orchestra
Geluid muziek: Dick Lucas
Geluid: Fokke van Saane
Montage: Robin van Erven Dorens
Productie: Barbara Hin / ICP 
Met: Misha Mengelberg, Han Bennink, Ab Baars, Tobias Delius, Ernst Glerum, Thomas Heberer, Tristan Honsinger, Michael Moore, Mary Oliver, Wolter Wierbos

Muziekfilm met het Instant Composers Pool Orchestra (ICP). De 10 muzikanten van het ensemble bewegen zich snel, langzaam, nauwelijks of helemaal niet door het Amsterdamse stadsverkeer. 

 

kaartje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOToog ZIENS in

uitkijk-fl