image Alone in Berlin Retrospectief: Werkteater (1970 – 1987)

Werkteater: Opname (1979)

Regisseur: Erik van Zuylen & Marja Kok
Met: Helmert Woudenberg, Frank Groothof, Hans Man in ’t Veld
Gesproken taal: Nederlands
Ondertiteling:
Info: 1979 | 92 min.

Vertoning: 22 mei, 21:00 uur

Werkteater: Opname (1979)

Met trots presenteert Filmtheater de Uitkijk in samenwerking met Auteursvereniging het Werkteater u ‘Retrospectief: Werkteater’. Vier avonden geheel gewijd aan het Werkteater waarin wij terugblikken op inspirerende artistieke en eigenzinnige acteurs en verfilmde voorstellingen gewijd aan de gewone mens. Op 22 mei zal Opname worden vertoond met inleiding van Helmert Woudenberg.

Toen Opname in 1979 uitkwam was het meteen een groot succes. Het won vele prijzen, waaronder een bronzen luipaard en een Grand prix d’Italia op het Locarno festival. Ook in Nederland sloeg de film aan; het won de prijs voor beste Nederlandse en Europese tv-uitzending. Het verhaal áchter de film verklaard misschien waarom deze zo’n succes geworden is.

Toen de vader van Joop Admiraal ernstig ziek werd, stopte hij met zijn werk en verzorgde zijn vader in de laatste zes weken van zijn leven. De ervaringen die Admiraal toen meemaakte zette hem tot denken. De gebrekkigheid van de omgang tussen dokters en terminale patiënten zette hem, samen met het Werkteater, aan tot het maken van een toneelstuk.  Het werden er uiteindelijk twee: ‘Je Moet Ermee Leven’ en ‘Als de Dood’. Samen met zijn mede-acteurs van het Werkteater trokken zij met de voorstellingen langs ziekenhuizen door het hele land. Na honderden voorstellingen merkten zij dat de rek er nog niet uit was, wat hen ertoe zette de boodschap in een film te verenigen. Dit werd Opname.

Opname gaat over twee mannen die samen leven op een kamertje in een ziekenhuis. De één heeft vermoedelijk kanker, en ook de ander is ongeneeslijk ziek. Beide weten zij dat ze niet meer beter zullen worden. Meneer de Waal is al wat ouder, maar Frank is nog jong. Samen proberen zij er toch nog wat van te maken. Helmert Woudenberg, acteur en toneeldocent,  speelt Meneer de Waal. Hij komt de film inleiden in de Uitkijk en vertelt over zijn belevenissen.

De film werd geregisseerd Erik van Zuylen en Marja Kok. Zij schreef ook het scenario. Robby Müller schoot de film. Later zou hij internationaal doorbreken door zijn samenwerkingen met legendes als Wim Wenders (Paris, Texas,  Bueno Vista Social Club), Lars von Trier (Breaking the Waves, Dancer in the Dark) en Jim Jarmusch (Down by Law, Coffee and Cigarettes).

Voor het reserveren van kaartjes kunt u gebruik maken van het onderstaande formulier. Let op: dit formulier is simpel en weet niet wanneer de voorstellingen zijn. Controleer graag van te voren of het tijdstip dat u aanvinkt daadwerkelijk mogelijk is.

Name:*
E-mail:*
Select:*
Datum:*
Tijd voorstelling:*
Aantal kaartjes:*

Filmladder
Dinsdag 30 mei
Woensdag 31 mei
Donderdag 1 juni
Vrijdag 2 juni
Zaterdag 3 juni
Zondag 4 juni
Maandag 5 juni
Dinsdag 6 juni
Woensdag 7 juni
Vrijdag 9 juni
  • 23:00 - Café Cineville: Requiem For A Dream
Zondag 11 juni
  • 21:00 - Klassieker: Seven Samurai
Woensdag 14 juni
Vrijdag 16 juni
  • 23:00 - Café Cineville: Requiem For A Dream
Zaterdag 17 juni
Zondag 18 juni
  • 21:30 - Klassieker: Seven Samurai
Vrijdag 23 juni
  • 23:00 - Café Cineville: Requiem For A Dream
Zondag 25 juni
  • 21:00 - Klassieker: Seven Samurai
Vrijdag 30 juni
  • 23:00 - Café Cineville: Requiem For A Dream
Newsletter