image Zomergasten: Esther Perel (live) image Zomergasten: Pieter Waterdrinker (live)

Zomergasten: Eric Wiebes (live)

Presentator: Janine Abbring
Met: Eric Wiebes
Gesproken taal: Nederlands
Ondertiteling:
Info: live | 180 min. (aansluitende film wordt niet vertoond)
Vertoning: zondag 26 augustus | 20:15

Zomergasten: Eric Wiebes

Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes (Delft, 1963) is zondagavond 26 augustus te zien in Zomergasten op het witte doek van de Uitkijk. Met zijn ministerschap staat hij voor het uitvoeren van nieuwe lastige opgaven, zoals de energietransitie en de afbouw van de gaswinning in Groningen. In maart van dit jaar kondigde Wiebes aan dat de gaskraan uiterlijk in 2030 dichtgaat, maar daarmee lijkt het vertrouwen van de Groningers nog lang niet hersteld te zijn.

Wiebes groeit op in Muiderberg als zoon van een kernfysicus die overlijdt als hij negen jaar oud is. Wiebes studeert werktuigbouwkunde aan de TU in Delft en haalt later een MBA bedrijfskunde aan het prestigieuze INSEAD-instituut in het Franse Fontainebleau. Wiebes begint zijn carrière bij Shell, wordt consultant bij McKinsey en uiteindelijk vennoot bij OC&C Consultants.

De consultant Wiebes – VVD-lid sinds de vroege jaren ‘80 – valt op bij het ministerie van Economische Zaken, waar hij vanaf 2004 topambtenaar wordt. De overstap naar de politiek maakt Wiebes in 2010, als hij wethouder Verkeer, Vervoer en Infrastructuur en ICT wordt in Amsterdam. Hij krijgt een aantal lastige dossiers op zijn bord: het taxivervoer, de parkeerproblematiek en de Noord-Zuidlijn. “Mijn portefeuille is een bijna roekeloze opeenstapeling van problemen,” zei Wiebes als pas aangetreden wethouder.

Als minister van Economische Zaken en Klimaat in het derde kabinet-Rutte gaat Wiebes daadkrachtig van start. Hij kondigt in maart 2018 aan dat de gaskraan in Groningen uiterlijk in 2030 helemaal dicht moet. En als het aan hem ligt, kan het nog sneller.

Dit najaar staat Wiebes voor de taak om de gevolgen van de eerste Nederlandse klimaatwet en het klimaatakkoord uit te leggen aan burgers en bedrijven. Deze wet moet ervoor moet zorgen dat Nederland in 2050 vijfennegentig procent minder CO² uitstoot ten opzichte van 1990.

Eric Wiebes over Zomergasten: ‘Ik doe nooit mee aan die de-mens-achter-de-politicus-programma’s. Waarom nu wel? Omdat ik vroeger altijd naar Zomergasten keek, denk ik. Mijn avond gaat over vooruitgang. Omdat mijn hele leven gericht is op vooruitgang.’

Tickets: 10 euro (inclusief prosecco en twee huisgemaakte hapjes) | Cineville geldig (vrijwillige bijdrage voor prosecco & hapjes)

Filmladder
Monday 20 August
Tuesday 21 August
Wednesday 22 August
Thursday 23 August
Friday 24 August
Saturday 25 August
Sunday 26 August
Monday 27 August
Tuesday 28 August
Wednesday 29 August
Sunday 2 September
Monday 3 September
Tuesday 4 September
Wednesday 5 September
Sunday 9 September
Monday 10 September
Tuesday 11 September
Sunday 16 September
Monday 17 September
Tuesday 18 September
Sunday 23 September
Tuesday 25 September
Thursday 27 September
  • 21:00 - UITKORT
Sunday 30 September
Monday 1 October
  • 21:00 - Poëzie in de Stad: K. Schippers en Der Himmel über Berlin
Sunday 7 October
  • 21:00 - Klassieker: Daisies
Sunday 14 October
  • 21:00 - Klassieker: Daisies
Sunday 21 October
  • 21:00 - Klassieker: Daisies
Sunday 28 October
  • 21:00 - Klassieker: Daisies
Sunday 4 November
  • 21:00 - Klassieker: Le Petit Soldat
Sunday 11 November
  • 21:00 - Klassieker: Le Petit Soldat
Sunday 18 November
  • 21:00 - Klassieker: Le Petit Soldat
Sunday 25 November
  • 21:00 - Klassieker: Le Petit Soldat
Newsletter