image Klassieker: The Mirror (1974) image Zomergasten: Eric Wiebes (live)

Zomergasten: Esther Perel (live)

Presentator: Janine Abbring
Met: Esther Perel
Gesproken taal: Nederlands
Ondertiteling:
Info: live | 180 min. (aansluitende film wordt niet vertoond)
Vertoning: zondag 2 september | 20:15

Zomergasten: Esther Perel

Esther Perel (Antwerpen, 1958) is een internationaal vermaard psychotherapeut en schrijver. Zondag 2 september gaat ze in gesprek met Janine Abbring in Zomergasten, live te zien op het witte doek van de Uitkijk. Perel onderzoekt in haar werk het spanningsveld tussen liefde en lust en kijkt ze met een confronterende maar empathische blik naar de schijnbaar tegenstrijdige menselijke behoefte aan veiligheid en vrijheid. Haar boeken haalden de New York Times-bestsellerlijst en haar podcast Where Should We Begin? wordt wereldwijd door miljoenen mensen beluisterd.

Perel groeit op in Antwerpen als dochter van Poolse Holocaust-overlevenden. Daarna studeert ze literatuurwetenschappen, psychologie en linguïstiek in Jeruzalem en aan Lesley College in Boston, waar ze haar man Jack Saul leert kennen. Samen hebben ze twee zonen. Ze specialiseert zich in systeemtherapie bij de wereldberoemde therapeut Salvador Minuchin en inmiddels werkt ze al vierendertig jaar in New York, waar ze haar eigen praktijk voor gezins- en relatietherapie heeft.

Esther Perel wordt bekend in Amerika wanneer ze in de nasleep van de Lewinsky-affaire een artikel schrijft over seksualiteit. Dit leidt tot de publicatie van haar eerste boek Mating in Captivity (2006, vertaald als Erotische intelligentie). Het boek groeit uit tot een wereldwijd fenomeen en wordt uitgegeven in zesentwintig talen. Perel onderzoekt in dit boek het effect van romantische idealen op onze relaties en de moeizame verbintenis tussen ons verlangen naar huiselijkheid enerzijds en ons verlangen naar avontuur anderzijds.

Haar boek The State of Affairs: Rethinking Infidelity (2017, Liefde in verhouding: Een nieuw perspectief op trouw en ontrouw) schiet meteen naar de top van de Amerikaanse bestsellerlijsten. Hierin probeert Perel antwoord te krijgen op de vraag waarom we vreemdgaan en wat vreemdgaan ons kan leren over moderne relaties. Ze pleit voor een menselijker verhaal over ontrouw: ‘Liefde is rommelig; ontrouw nog rommeliger. Maar het is ook een kijkje als geen ander in de krochten van het menselijke hart.’

Sinds 2017 maakt ze de podcast Where Should We Begin?, waarin je als luisteraar mag meeluisteren naar de meest intieme relatietherapie-sessies van koppels. Voor haar podcast deed Perel een online-oproep: koppels konden bij haar in therapie, op voorwaarde dat alles opgenomen mocht worden. Ze kreeg duizenden reacties en koos er de beste verhalen uit. Haar podcast trekt wereldwijd miljoenen luisteraars.

Esther Perel over Zomergasten ‘Ik ben dolblij uitgenodigd te zijn voor Zomergasten; voor mij een terugkeer naar mijn originele taal en thuis. In mijn fragmenten wil ik verkennen hoe mensen over de hele wereld worstelen met liefde, lust en verbintenissen in deze unieke tijd in de geschiedenis. Ook wil ik, aangezien ik zelf al mijn hele leven overal waar ik kwam een vreemdeling ben geweest, een blik werpen op hoe we het karakter van een mens én een land afmeten aan hoe er om wordt gegaan met ‘de vreemdeling’.’

Tickets: 10 euro (inclusief prosecco en twee huisgemaakte hapjes) | Cineville geldig (vrijwillige bijdrage voor prosecco & hapjes)

Filmladder
Monday 23 July
Tuesday 24 July
Wednesday 25 July
Thursday 26 July
Sunday 29 July
Monday 30 July
Tuesday 31 July
Wednesday 1 August
Thursday 2 August
Saturday 4 August
Sunday 5 August
Monday 6 August
Tuesday 7 August
Wednesday 8 August
Thursday 9 August
Sunday 12 August
Monday 13 August
Tuesday 14 August
Wednesday 15 August
Sunday 19 August
Monday 20 August
Tuesday 21 August
Wednesday 22 August
Sunday 26 August
Tuesday 28 August
Wednesday 29 August
Sunday 2 September
Monday 3 September
Tuesday 4 September
Wednesday 5 September
  • 21:00 - Klassieker: La belle et la bête
Sunday 9 September
  • 21:00 - Klassieker: La belle et la bête
Monday 10 September
Tuesday 11 September
Sunday 16 September
  • 21:00 - Klassieker: La belle et la bête
Monday 17 September
Tuesday 18 September
Sunday 23 September
  • 21:00 - Klassieker: La belle et la bête
Tuesday 25 September
Thursday 27 September
  • 21:00 - UITKORT
Sunday 30 September
  • 21:00 - Klassieker: La belle et la bête
Sunday 7 October
  • 21:00 - Klassieker: Daisies
Sunday 14 October
  • 21:00 - Klassieker: Daisies
Sunday 21 October
  • 21:00 - Klassieker: Daisies
Sunday 28 October
  • 21:00 - Klassieker: Daisies
Newsletter