image Zomergasten: Claudia de Breij (live) image Zomergasten: Glenn Helberg (live)

Zomergasten: Frans de Waal (live)

Presentator: Janine Abbring 
Met: Frans de Waal
Gesproken taal: Nederlands
Ondertiteling:
Info: 2017 | 180 min. (aansluitende film wordt niet vertoond)
Vertoning:
zondag 20 augustus, 20:15 

Zomergasten: Frans de Waal (live)

Primatoloog Frans de Waal is op zondag 20 augustus te gast in VPRO Zomergasten. De Waal (’s Hertogenbosch, 1948) is directeur van het Living Links Center van het Yerkes Primate Research centrum en hoogleraar Psychologie aan de Emory University in Atlanta, Georgia (VS) en Universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij werd wereldwijd bekend door zijn gedetailleerde observaties van een machtsstrijd in de chimpanseekolonie van Burgers’ Zoo in Arnhem.

Zijn boek Chimpanseepolitiek. Macht en seks bij mensapen (1982) over de machiavellistische tactieken van deze apensoort werd in zijn nieuwe thuisland Amerika door de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aangeraden als een goed lesje regeren voor aankomende congresleden. In zijn laatste boek Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? (2016), neemt De Waal niet alleen de onderschatte intelligentie van dieren onder de loep, maar ook de werkwijze van zijn eigen vakgebied.

De Waal voelde zich tijdens zijn studie biologie in Nijmegen in de jaren zeventig al niet zo op z’n plek bij de hoogleraren die dieren emoties en bedoelingen ontzegden en het gedrag van dieren testten door het zelf aan te sturen. Hij legde zich tijdens zijn doctoraal in Groningen dan ook toe op onderzoek van natuurlijk gedrag bij dieren, de ethologie. Daarmee kwam hij in wezen terecht bij wat hij als kind al graag deed: de jonge Frans hield tamme kauwen en bestudeerde vissen, kikkers en salamanders die hij zelf ving in de sloot. Hij groeide op in Waalwijk als vierde van zes kinderen. Zijn vader was bankdirecteur. De Waals studie van onder meer troost, samenwerking en verzoening bij de twee soorten mensapen die genetisch gezien het dichtste bij de mens staan – de chimpansee en onze ‘sexy neef’ de bonobo – heeft veel bijgedragen aan ons begrip van de ontwikkeling van sociale intelligentie bij mensen. De mens is immers geen diersoort die losstaat van de evolutie. De Waals gedragsonderzoek heeft dan ook grote invloed gehad op de manier waarop we naar onszelf en andere dieren kijken; reden voor het Amerikaanse weekblad Time om hem in 2007 op te nemen in hun lijst van honderd meest invloedrijke personen in de wereld.

De Waal over VPRO Zomergasten: ‘Ook al ben ik weinig bekend met de Nederlandse televisie omdat ik al zo lang in Amerika zit, over Zomergasten heb natuurlijk vaak gehoord en en ik doe er graag aan mee. Mijn doel is om te bespreken hoe we tegen dieren aankijken en fragmenten op te graven die daar een blik op werpen, niet puur gericht op diergedrag maar ook over hoe mensen dierlijke neigingen vertonen.’

> Tickets: 10 euro (inclusief prosecco en twee huisgemaakte hapjes) | Cineville geldig (vrijwillige bijdrage voor prosecco & hapjes)

Voor het reserveren van kaartjes zijn wij telefonisch te bereiken op: 020- 223 2415.
Ook kunt u mailen naar: info@uitkijk.nl

Filmladder
Maandag 24 juli
Dinsdag 25 juli
Woensdag 26 juli
Donderdag 27 juli
Vrijdag 28 juli
Zaterdag 29 juli
Zondag 30 juli
Maandag 31 juli
Dinsdag 1 augustus
Woensdag 2 augustus
Vrijdag 4 augustus
  • 23:00 - Café Cineville: Human Traffic
Zondag 6 augustus
Woensdag 9 augustus
  • 21:00 - The General
Vrijdag 11 augustus
  • 23:00 - Café Cineville: 24 Hour Party People
Zondag 13 augustus
Woensdag 16 augustus
  • 21:00 - The General
Vrijdag 18 augustus
  • 23:00 - Café Cineville: Human Traffic
Zondag 20 augustus
Woensdag 23 augustus
  • 21:00 - The General
Vrijdag 25 augustus
  • 23:00 - Café Cineville: 24 Hour Party People
Zondag 27 augustus
Woensdag 30 augustus
  • 21:00 - The General
Newsletter