image Zomergasten: Eric Wiebes (live) image Zomergasten: Marleen Stikker (live)

Zomergasten: Pieter Waterdrinker (live)

Presentator: Janine Abbring
Met: Pieter Waterdrinker
Gesproken taal: Nederlands
Ondertiteling:
Info: live | 180 min. (aansluitende film wordt niet vertoond)
Vertoning: zondag 19 augustus | 20:15

Zomergasten: Pieter Waterdrinker

Pieter Waterdrinker (Haarlem, 1961) is schrijver en Rusland-correspondent. Zondag 19 augustus is hij te zien in Zomergasten op het witte doek van de Uitkijk. Met zijn boek Tsjaikovskistraat 40 (2017), een ‘autobiografische vertelling over Rusland’, bestormde hij afgelopen winter de top tien van de CPNB bestseller lijst en werd hij genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Het boek gaat niet alleen over de persoonlijke avonturen en worstelingen van de schrijver in zijn surreële nieuwe thuisland, maar beziet ook een eeuw geschiedenis waarin communisme en fascisme hun stempel drukten op Rusland.

In voorganger Poubelle (2016) houdt Waterdrinker het verwende West-Europa een spiegel voor, een Europa dat tijdens de Maidan opstand in Kiev de Oekraïners steunt met ‘liefde die niets kost’. De roman speelt tegen de achtergrond van de annexatie van de Krim, de oorlog in Oost-Oekraïne (waarvan Waterdrinker ook als journalist verslag deed) en het neerhalen van vlucht MH17.

Waterdrinker groeit op in Zandvoort, waar zijn ouders een familiehotel runnen. Nadat hij als tiener bij zijn eerste bibliotheekbezoek min of meer per toeval kennismaakte met de Russische literatuur – een van de boeken die hij lukraak uit de kast pakte bleek Eerste liefde van Toergenjev te zijn – besluit hij Russisch te gaan studeren. Als hij na een jaar de taal voldoende machtig is om zijn geliefde negentiende-eeuwse schrijvers te lezen, maakt hij snel zijn studie rechten af om vervolgens het avontuur op te zoeken op de Canarische eilanden, waar hij gaat werken als animator.

Eind jaren tachtig, in de tijd van Gorbatsjov, vertrekt Waterdrinker voor langere tijd naar Rusland om er te werken als reisleider en manusje-van-alles. Het is de chaotische tijd van het uiteenvallend Sovjetrijk: de tijd van de maffia, de zwarte markt en prostituees waar hij in zijn boeken zo meeslepend over vertelt. In 1996 wordt Waterdrinker correspondent in Moskou voor De Telegraaf en Vrij Nederland. Daarmee vestigt hij zich definitief in Rusland. Inmiddels woont hij afwisselend in Moskou en met zijn vrouw Julia en hun drie katten in Sint-Petersburg.

Pieter Waterdrinker over Zomergasten: ‘Ik was volkomen verbijsterd toen Zomergasten mij vroeg voor deze parel op de Nederlandse tv. In mijn leven, in mijn werk, in mijn literatuur staat altijd één ding centraal: de mens en zijn vaak bizarre lot op deze aardbol. Naast veel over Rusland zal dan ook vooral de mens in mijn tv-fragmenten centraal staan.’

Tickets: 10 euro (inclusief prosecco en twee huisgemaakte hapjes) | Cineville geldig (vrijwillige bijdrage voor prosecco & hapjes)

Filmladder
Monday 23 July
Tuesday 24 July
Wednesday 25 July
Thursday 26 July
Sunday 29 July
Monday 30 July
Tuesday 31 July
Wednesday 1 August
Thursday 2 August
Saturday 4 August
Sunday 5 August
Monday 6 August
Tuesday 7 August
Wednesday 8 August
Thursday 9 August
Sunday 12 August
Monday 13 August
Tuesday 14 August
Wednesday 15 August
Sunday 19 August
Monday 20 August
Tuesday 21 August
Wednesday 22 August
Sunday 26 August
Tuesday 28 August
Wednesday 29 August
Sunday 2 September
Monday 3 September
Tuesday 4 September
Wednesday 5 September
  • 21:00 - Klassieker: La belle et la bête
Sunday 9 September
  • 21:00 - Klassieker: La belle et la bête
Monday 10 September
Tuesday 11 September
Sunday 16 September
  • 21:00 - Klassieker: La belle et la bête
Monday 17 September
Tuesday 18 September
Sunday 23 September
  • 21:00 - Klassieker: La belle et la bête
Tuesday 25 September
Thursday 27 September
  • 21:00 - UITKORT
Sunday 30 September
  • 21:00 - Klassieker: La belle et la bête
Sunday 7 October
  • 21:00 - Klassieker: Daisies
Sunday 14 October
  • 21:00 - Klassieker: Daisies
Sunday 21 October
  • 21:00 - Klassieker: Daisies
Sunday 28 October
  • 21:00 - Klassieker: Daisies
Newsletter