• Over de Uitkijk

Historie

De Uitkijk, het romantische filmtheater in het hart van Amsterdam, biedt films met karakter. Het historische pand aan de Prinsengracht is al jaren een speciale plek waar mensen met hart voor film en cultuur samenkomen. In de stijlvolle foyer waant u zich geheel in de jaren ’20 en kunt u genieten van een kopje koffie en de persoonlijke bediening van de studenten die dit theater zelf beheren. Neem plaats op ons comfortabele balkon en word verrast door een mooie film. De Uitkijk is sfeervol, klein en persoonlijk.

Het feit dit concept al meer dan een eeuw wordt behouden in de drukke binnenstad van Amsterdam, is wat het filmtheater zo uniek maakt. Filmtheater de Uitkijk is het oudste filmtheater van Nederland, opgezet door de Filmliga in 1929. In 1912 werd een oud warenhuis op de Prinsengracht 452 getransformeerd tot de City Bioscoop, een bioscoop voor de elite. In 1929 adopteerde de Filmliga de City Bioscoop en veranderde de naam in De Uitkijk. De directeur Mannus Franken, geïnspireerd door de Franse avant-garde bioscopen in Parijs, wilde een zelfde sfeer creëren in De Uitkijk. De films zouden door artiesten en filmconnaisseurs worden uitgekozen, om de kwaliteit van de geselecteerde films te waarborgen. Franken wilde “een filmtheater creëren in plaats van een bioscoop, dat kunst laat zien, geen entertainment”. Tot op de dag van vandaag doet De Uitkijk zijn best het kwaliteitsfilmtheater voor alle liefhebbers van goede films voort te zetten in de geest van Franken. Ter vergroting van de diversiteit van ons filmaanbod, presenteert het filmtheater elke week onder andere een maandklassieker, afwisselende series op dinsdagavond, maandelijks voorstellingen van Vrienden van De Uitkijk, en zo nu en dan een eenmalig verdiepend programma.

Over de geschiedenis van De Uitkijk zijn ook twee boeken verkrijgbaar: 100 jaar cinema op Prinsengracht 452. Dit boekje is geschreven in het kader van het 100 jarige jubileum van de Uitkijk. Hiermee is er voor het eerst een compleet, overzichtelijk en levendig geschiedenisverhaal over de cinema gebundeld in één boekje. De volledige honderd jaar wordt aan de hand van kenmerkende tijdsperioden beschreven en mooi geïllustreerd met vele afbeeldingen, om het verleden weer tot leven te wekken. Het boekje is verkrijgbaar bij de kassa voor € 19,95, en tevens te bestellen op bol.com De Kleine Bioscoop Met De Grote Naam. Dit boekje is verkrijgbaar bij de kassa voor €5,00.

Vereniging/Kriterion

Sinds de heropening in 2007 wordt De Uitkijk volledig gerund door een twaalftal enthousiaste studenten. Deze groep filmliefhebbers draagt met liefde zorg voor het volledige reilen en zeilen van De Uitkijk, van programmering en PR tot het draaien van de films en een vriendelijke bediening achter de kassa.

Filmtheater de Uitkijk is familie van de stichting Kriterion, waaronder de projecten Kriterion bioscoop, het pompstation, Studio/K, Skek, en de oppascentrale vallen. De projecten houden elkaar op de hoogte van de vorderingen, organiseren evenementen met elkaar, en vergaderen zo nu en dan gezamenlijk. Op deze manier binden de studenten een aantal belangrijke culturele instanties van Amsterdam en houden de frisse, creatieve geest hoog.