Film en Filosofie: Arrebato

Film en Filosofie: Arrebato

  • Regisseur: Iván Zulueta
  • Cast: Eusebio Poncela, Cecilia Roth
  • Gesproken taal: Spaans
  • Uitgave: 1980
  • Speeltijd: 110 min.
Arrebato (1980)

 

“De voorloper van Videodrome (David Cronenberg)!” is de leus, als het op deze waanzinnige horror aankomt. Regisseur Iván Zulueta is er eentje van de Movida Madrileña, de hypercreatieve, kneitermaatschappelijke beweging uit de jaren ‘60 in Spanje. Almódovar is daar het gezicht van en wat denk je…? Iván Zulueta heeft jaren lang diens filmposters ontworpen.

 

Dat belooft wat.

Arrebato vertelt het verhaal van een verwarde, heroïneverslaafde horrorfilmregisseur, die de neef van zijn vriendinnetje in huis haalt. Aan de hand van een cassetteband die als voice-over fungeert, raken de twee (en de kijker) dieper en dieper in verval in hun drugsverslaving…  Maar gaat er nog een film gemaakt worden??

 

 

De film wordt ingeleid door Patricia Pisters. Prof. dr. Patricia Pisters is gespecialiseerd in filmtheorie en -filosofie. In haar onderzoek naar neuro-aesthetiek kijkt ze hoe beelden werken in het brein, en hoe de hersenen onderdeel zijn geworden van de beeldcultuur. Daarnaast richt Pisters zich op media-ecologie. Hierbij gaat het om de invloed van media, technologie en communicatie op de mens en zijn omgeving. Pisters’ laatste boek gaat over de poëtica van horror in het werk van een nieuwe generatie vrouwelijke regisseurs. Eerder bestudeerde ze het werk van Alfred Hitchcock en deed ze onder meer onderzoek naar Maghreb-cinema, nieuwe Hollywood-esthetiek en Nederlandse filmcultuur. Pisters is hoogleraar Film- en Mediastudies aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Publicaties en videowerk zijn te vinden op www.patriciapisters.com
Nieuwsbrief

Fan van de Uitkijk? Zeg het voort!