Film en filosofie: Closing Time

Film en filosofie: Closing Time

  • Regisseur: Nicole Vögele
  • Cast:
  • Gesproken taal: Min Nan
  • Ondertitel: Engels
  • Uitgave: 2018
  • Speeltijd: 116 min.
Hoewel DRIFT 2020 door de pandemie bruut uit haar bestaan werd gerukt, hebben het DRIFT-collectief en Filmtheater de Uitkijk de handen nog wel ineen weten te slaan voor een nieuwe editie van Film en Filosofie! Tijdens deze Film en Filosofie-reeks zal het thema Grenzen verkend worden in woord en beeld, door lezing en film. We vertonen de films die jullie eigenlijk al in maart hadden moeten zien. In elk van de films komen scheidingslijnen naar voren. Hoe bakenen we onze gemeenschap af door middel van taal? Waar liggen onze morele grenzen? Wat is werkelijkheid, en wat is fictie? En hoe scheiden we mensen van elkaar door het construeren van genderrollen? De film als filosofie of de filosofie in de vorm van film: de twee vloeien in elkaar over.

► FEIT EN FICTIE

De werkelijkheid is niet met fictie te vergelijken. Het oog van de camera ziet alleen wat hij wil zien, en wat functioneel is voor de film. Toch? CLOSING TIME (2018) stelt deze notie op de proef. Closing Time is de tweede film van Nicole Vögele, een jonge vrouwelijke regisseur uit Zwitserland. In de film richt Vögele haar camera op een drukke straat in Taipei, Taiwan. De mensen die er wonen mensen werken 's nachts en slapen overdag.  De film speelt zich daardoor voornamelijk s nachts af, wat bijdraagt aan de kleurrijke sfeer van de film. Het verhaal wordt verteld door de manier hoe de mensen in beeld gebracht worden, hun bezigheden, het ritme van de shots en de ruimtes waar ze zich in begeven.

Vögele is zonder script aan de film begonnen en was vooraf voornamelijk geïnspireerd door de sfeer van de plek. Ze is met een 16mm camera de mensen gaan volgen en filmen. Hierdoor bleef ze altijd heel flexibel en kon ze tijdens het maken van de film anticiperen op wat er om haar heen gebeurde. Zelf zegt ze over de film: “'I am always confused by the way we tell each other stories, because I think that's not the way we live, so I think between the way we tell each other stories and the way we live there is a certain gap and this gap I’m trying to cover.”

Vögele problematiseert de grens tussen fictie en feit in haar kalme observaties van het straatleven, haar hypnotische ritme van wide-shots en close-up gesprekken. Wat de kijker uit de film moet halen, is een vraag die voor iedereen een ander antwoord zal hebben.

► Spreker: Ilse van Liempt

Koop tickets

Maandag 14 december 202021:00 Grote ZaalTickets »
Newsletter