Film en filosofie: Evolution

Film en filosofie: Evolution

  • Regisseur: Lucile Hadžihalilović
  • Cast: Marta Blanc, Max Brebant, Roxane Duran
  • Gesproken taal: Frans
  • Ondertitel: Nederlands
  • Uitgave: 2015
  • Speeltijd: 116 min.
Hoewel DRIFT 2020 door de pandemie bruut uit haar bestaan werd gerukt, hebben het DRIFT-collectief en Filmtheater de Uitkijk de handen nog wel ineen weten te slaan voor een nieuwe editie van Film en Filosofie! Tijdens deze Film en Filosofie-reeks zal het thema Grenzen verkend worden in woord en beeld, door lezing en film. We vertonen de films die jullie eigenlijk al in maart hadden moeten zien. In elk van de films komen scheidingslijnen naar voren. Hoe bakenen we onze gemeenschap af door middel van taal? Waar liggen onze morele grenzen? Wat is werkelijkheid, en wat is fictie? En hoe scheiden we mensen van elkaar door het construeren van genderrollen? De film als filosofie of de filosofie in de vorm van film: de twee vloeien in elkaar over.

► GENDER

De Franse regisseur Lucile Hadžihalilović is erg bezig met alternatieve samenlevingen en hun regels. Dat bleek al in haar prachtige film Innocence (2004). Jaren na dit pareltje kwam ze met thriller EVOLUTION (2015), In deze film benaderen we de grens tussen man en vrouw, kind en volwassene, mens en dier.

Evolution gaat over een eiland waar een groep mensen wonen die volledig afgezonderd zijn van de maatschappij. Op het eiland wonen alleen maar vrouwen en kinderen (jongens). De vrouwen voeden de kinderen op, maar houden ze ook in een bepaald soort systeem. De kinderen leven volgens een dagelijks patroon en krijgen medicatie. De moeders trekken steeds meer naar de zee toe, en leren hoe ze onder water moeten ademhalen. Hun zoons niet - maar ook zij hebben een rol te spelen. Evolution gaat over een jongetje die door zijn nieuwsgierigheid langzaam uit het systeem van het eiland breekt.

► Spreker: Sofie Lakmaker
Newsletter