Film en Filosofie: Latcho Drom

Film en Filosofie: Latcho Drom

  • Regisseur: Tony Gatlif
  • Cast: La Caita
  • Gesproken taal: Spaans
  • Uitgave: 1993
  • Speeltijd: 103 min.
In Latcho Drom, van Tony Gatlif, volgen we lieden van de Roma stam die een (muzikale) reis maken van India tot Spanje (via Roemenië, Frankrijk en Egypte). De hele film wordt gedragen door de muziek, gespeeld door Roma muzikanten en gecomponeerd door Dorado Schmitt. Deze prachtige, beschouwende film had zijn debuut in Cannes in 1993. De diaspora is een groot thema in de liederen, uiteraard versterkt door de werkelijke (trein)reis van de personages.

 

Inleiding van de film door Roel Schuyt. Hij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam Slavische taal- en letterkunde, en promoveerde in 1990 aan de Universiteit Leiden. Daarna is hij les gaan geven in vertalen en sinds 2006 begeleidt hij vertalingen in verscheidene talen van de Balkan en soms het Russisch.

Zijn belangstelling voor Romamuziek (toen nog vooral geassocieerd met Boedapest) en muziek uit Centraal- en Oost-Europa en van de Balkan dateert uit de jaren ’50 van de vorige eeuw. Hij speelde als violist en altviolist in verscheidene orkestjes en dirigeerde enkele koren met een Oost-Europees repertoire. Geen wonder dat een van de bijvakken tijdens zijn studie muziekwetenschappen (etnomusicologie) was, waarvoor hij in 1996 veldwerk deed in het zuidoosten van Bulgarije (district Sliven). In 1984 was hij samen met twee medemuzikanten in Roemenië, waar opnamen werden gemaakt in Cluj en omringende dorpen in Transsylvanië, in de omgeving van Alexandria en in Clejani – later de thuisbasis van Taraf des Haidouks, in Câmpulung Moldovenesc en enkele dorpen in de streek Oaș.

Koop tickets

Maandag 27 september 202121:00 Grote ZaalTickets »
Nieuwsbrief

Fan van de Uitkijk? Zeg het voort!