For English, click here.
Na haar verhuizing naar Podlasie wordt psycholoog Julia (Maja Ostaszewska) een onvrijwillige getuige en deelnemer aan de dramatische gebeurtenissen aan de Pools-Wit-Russische grens. Zich bewust van de risico’s en juridische gevolgen, sluit ze zich aan bij een groep activisten die vluchtelingen helpen die in de bossen kamperen binnen de noodtoestandzone. Tegelijkertijd probeert een Syrische familie, op de vlucht voor de burgeroorlog, samen met hun Afghaanse leraar, zonder te weten dat ze worden gebruikt als politieke pionnen door de Wit-Russische autoriteiten, de grenzen van de Europese Unie te bereiken. In Polen brengt het lot hen samen met Julia en de jonge grenswacht Jan (Tomasz Włosok). De gebeurtenissen die zich om hen heen afspelen, dwingen hen allemaal om opnieuw de vraag te stellen: wat is menselijkheid?
Deze vertoning wordt georganiseerd in samenwerking met studenten van een cursus over geweldskritieken van de filosofiefaculteit van de Universiteit van Amsterdam.
Nabespreking
Na de film zal er een openbare discussie plaatsvinden met Dr. Dana Schmalz, een gerenommeerd expert op het gebied van migratie- en vluchtelingenrecht, en Esme Smithson Swain, een migratieactivist. Dana is senior onderzoeker aan het Max Planck Instituut voor Vergelijkend Publiekrecht en Internationaal Recht in Heidelberg/Berlijn. In 2020 publiceerde ze "Refugees, Democracy and the Law: Political Rights at the Margins of the State". Haar nieuwe boek "Das Bevölkerungsargument" verschijnt in november van dit jaar.
Esme is een migratieactivist en solidariteitswerker, die strijdt voor de afschaffing van grenzen en voor vrijheid van beweging. Naast haar werk aan campagnes in Amsterdam, heeft ze gewerkt aan verschillende Europese grenzen, zoals in Frankrijk, Turkije, Italië, Marokko, Kroatië en Bosnië. Momenteel houdt ze zich bezig met het documenteren en blootleggen van grensgeweld, en verleent ze directe hulp aan mensen onderweg via grassroots-initiatieven.