Heartbreak Cinema: La vie d’Adèle

Heartbreak Cinema: La vie d’Adèle

  • Regisseur: Abdellatif Kechiche
  • Cast:
  • Gesproken taal: Frans
  • Ondertitel: Nederlands
  • Speeltijd: 187 min.
Alles is Liefde. Om een tegengif te bieden voor de Valentijnsdag-commodificatie van de liefde, omarmt De Uitkijk deze februari het gebroken hart. Want, waar liefde is, is liefdesverdriet. De hele maand vertonen we negen films die je hart in duizend stukjes zullen breken. Of je nou net bent gedumpt, je ex je niet meer terug wilt, of je jezelf nog steeds af en toe in slaap huilt om je eerste grote liefde, wees niet getreurd: in De Uitkijk komen in februari alle eenzame zielen samen om zachtjes te snikken in het donker. Huil uit op onze schouders, en je zult zien, er is altijd iemand verdrietiger dan jij. Afwisselend vertonen we de hartverscheurende films Moonlight, Amour, Scenes From a Marriage, La Vie D’Adele, Paris, Texas, Stellet Licht, Mauvais Sang, Call Me By Your Name en The Tale of the Princess Kaguya.

‘You were the only thing in my life that was real.’

Ze kwam onverwachts in je leven. Ze raakte je net iets te lang aan, op je schouder. Je bleef haar parfum ruiken, ook ‘s nachts. Zullen we eens iets doen, stelde je voor. Je wilde haar altijd blijven ruiken, waar je ook ging. Nu, maanden later, hangt het parfum er nog steeds. Op je kussen. In jullie favoriete café. In je dromen. Maar zij.. Zij is weg.

Blue is the Warmest Color (2013), in het Frans La Vie D’Adele, is één van de meest controversiële LGBT-films van de afgelopen tien jaar. Het verhaal van de wervelwind-romance van twee vrouwen, een kunstenaar en een student, werd bekroond en geprezen om het realisme, de rauwheid, de pure emotie. Maar er kwam ook kritiek om de boude verbeelding van lesbische seks, op het voyeuristisch pornografische af, en op de manier waarop regisseur Abdellatif Kechiche met zijn cast om ging - op zijn zachtst gezegd onbeschoft. Een film die lesbiennes centraal moest stellen, deed dat volgens sommige critici alsnog vanuit een seksbeluste, mannelijke blik - wij bij de Uitkijk nodigen u graag uit om uw eigen oordeel te vellen.
Newsletter