Heartbreak Cinema: Scenes from a Marriage

Heartbreak Cinema: Scenes from a Marriage

  • Regisseur: Ingmar Bergman
  • Cast: Liv Ullmann, Erland Josephson, Bibi Andersson
  • Gesproken taal: Swedish
  • Ondertitel: English
  • Uitgave: 1974
  • Speeltijd: 169 min.
Alles is Liefde. Om een tegengif te bieden voor de Valentijnsdag-commodificatie van de liefde, omarmt De Uitkijk deze februari het gebroken hart. Want, waar liefde is, is liefdesverdriet. De hele maand vertonen we negen films die je hart in duizend stukjes zullen breken. Of je nou net bent gedumpt, je ex je niet meer terug wilt, of je jezelf nog steeds af en toe in slaap huilt om je eerste grote liefde, wees niet getreurd: in De Uitkijk komen in februari alle eenzame zielen samen om zachtjes te snikken in het donker. Huil uit op onze schouders, en je zult zien, er is altijd iemand verdrietiger dan jij. Afwisselend vertonen we de hartverscheurende films Moonlight, Amour, Scenes From a Marriage, La Vie D’Adele, Paris, Texas, Stellet Licht, Mauvais Sang, Call Me By Your Name en The Tale of the Princess Kaguya.

‘We weren’t in love at all, but we were both downhearted.’

Ineens voel je het. Alles wat je met elkaar op hebt gebouwd, was voor niks. Dit is niet de man, vrouw of persoon waar je de rest van je leven bij wilt blijven. Hij, zij of hen zijn als een vreemdeling voor je geworden. Je wilt weg. De relatie is voorbij.

Ingmar Bergman’s Scenes From A Marriage (1974) was ooit controversieel in Europa, omdat het zoveel mensen zou hebben aangezet tot echtscheiding. Bergman’s rauwe en ongecompliceerde werk over de ontrafeling van een huwelijk begon als een TV-serie, maar werd uiteindelijk opgeknipt tot een bioscoopfilm. Bergman baseerde het op zijn eigen ongelukkige huwelijken en de soms gewelddadige verhouding tussen zijn ouders. Er zit tevens een sterke feministische draad in de film: hoofdrolspeelster Liv Ullman was tijdens het filmen betrokken bij feministisch activisme, en Bergman zelf vond dat de film ging over ‘de bevrijding van de vrouw’ en het loslaten van haar ingehouden woede.
Newsletter