La Commune (Paris, 1871)

La Commune (Paris, 1871)

  • Regisseur: Peter Watkins
  • Cast:
  • Gesproken taal: Frans
  • Ondertitel: Engels
  • Uitgave: 2000
  • Speeltijd: 210 min.
“The revolution has been televised.”


La Commune (Parijs, 1871) is een film die barst van de radicale en revolutionaire benaderingen
van politiek en filmmaken. Dit is een zeer conceptuele film die erin slaagt een metadocumentaire format te gebruiken om de gebeurtenissen van 1871 in Parijs, die leidden tot de opkomst en ondergang van de Commune, te vertellen en te bekritiseren.
Regisseur Peter Watkins gebruikt documentaire stijl met verslaggevers, televisie en interviews om in een magazijn met meer dan 200 non-acteurs de gebeurtenissen van de proletarische opstand na te bootsen, waarbij zij hun eigen gedachten en gevoelens uiten over de sociale en politieke hervormingen in lange opnames en tegelijkertijd de media te bekritiseren. Vanaf het begin van de film is de grens tussen verleden en heden, realiteit en film vervaagd. Het is een erg unieke en groteske film. Wij zullen de 3 een een half uur durende versie vertonen (de originele versie is 5 uur en 45 minuten!).

De twee vertoningen van La Commune zijn onderdeel van het terugkerende programma ROOMS OF LIBERATION, waarin een blik wordt geworpen op verschillende manieren waarop mensen bevrijding en autonomie proberen te verkrijgen in een wereld die ze tegenwerkt. Wat betekent het voor een gemeenschap om autonoom te zijn? Welke pogingen doen gemeenschappen om op alternatieve wijzen samen te leven? Hoe zetten mensen zich af tegen een systeem dat gestoeld is op ongelijkheid? Deze vragen staan centraal in het programma ROOMS OF LIBERATION, waarin De Uitkijk ook reflecteert op haar eigen positie als non-hiërarchisch collectief dat tegelijkertijd een bedrijf is.