Mank

Mank

  • Regisseur: David Fincher
  • Cast: Gary Oldman, Tom Burke, Amanda Seyfried , Lily Colins ,
  • Gesproken taal: Engels
  • Ondertitel: Nederlands
  • Uitgave: 2020
  • Speeltijd: 131 min.
Over een paar maanden zal Citizen Kane, door velen beschouwd als een de beste films aller tijden, 80 jaar oud zijn. Ondanks de roem die de film tegenwoordig geniet, won de film bij de Academy Awards van zijn 9 nominaties enkel de Oscar voor best origineel scenario. De prijs ging naar zowel Orson Welles als Herman J. Mankiewicz. Mankiewicz was een scenarioschrijver, die in Hollywood werd geprezen om de dialogen die hij voor films schreef. Hij vond succes bij bij Paramount en schreef mee aan 'Dinner at Eight' en 'The Wizard of Oz', waar hij op het idee kwam om Kansas in somber zwart-wit, en Oz in Technicolor te filmen. Hij was echter ook notoir voor zijn dronkenschap, het schoppen van scenes en het rondslingeren van beledigingen. Zijn werkgewoonten waren dubieus: hij was een dwangmatige gokker en bracht veel tijd in de studio door met het plaatsen van weddenschappen en het luisteren naar paardenrennen. Hij werd dan ook regelmatig ontslagen. In de zomer van 1939 was hij werkloos, en daarom beschikbaar toen een vierentwintigjarige nieuwkomer in Hollywood met de naam Orson Welles hem een baan aanbood.

Terwijl Mankiewicz een insider uit Hollywood was, werd Welles bij voorbaat veracht door de filmindustrie. Zijn jonge leeftijd, intellectualisme en zijn contractueel gegarandeerde vrijheid, werden hem kwalijk genomen. Welles rekruteerde Mankiewicz als co-auteur van Citizen Kane. Dat de Oscar op naam van zowel Welles als Mankiewicz kwam te staan leidde tot discussie: sommigen meenden dat Mankiewicz als enige verantwoordelijk was voor het meesterlijke script. Het dispuut is inmiddels lang geleden, en de betrokkenen zijn overleden. Je zou verwachten dat de discussie daarmee ook tot rust is gekomen, maar niets is minder waar. Met Mank wakkert Fincher het jarenoude debat weer aan: wie schreef het winnende 'Citizen Kane'-script?

Mank is op technisch gebied misschien wel de beste film die Fincher tot nu toe heeft gemaakt. Zijn controle over de camera, montage, geluid en het algehele gevoel van zijn films is nog nooit zo goed te zien geweest als hier. Hij gebruikt oude filmtechnieken om wat ooit oud aanvoelde om te zetten en weer nieuw te maken. Of het nu gaat om het analoge geluid van de film, de opnamestijl, de fade-naar-black-overgangen, of de jazzy, sombere muziek: Mank is film die door alle betrokkenen met passie is gemaakt. Net als Citizen Kane gedijt Mank op zijn flashbacks, virtuoze zwart-wit cinematografie, fantastische locaties en origineel productieontwerp. Met Gary Oldman als Mankiewicz, Tom Burke als Welles, Amanda Seyfried en Lily Collins als de secretaresse van Mankiewicz.
FILMLADDER
Newsletter